Zasedala je Komisija za očuvanje slovačkog jezika

Komisija za očuvanje slovačkog jezika Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine je zasedala u četvrtak 19. septembra 2013. godine u prostorijama NSSNM u Novom Sadu.

Prisutne su bile i nastavnice koje predaju Slovački jezik sa elementima nacionalne kulture u osnovnim i srednjim školama u Novom Sadu, Bačkoj Palanci, Vojlovici, Aradcu, Šidu, Savinom Selu, Begeču, Futogu i u drugim mestima.
    
Predsednica Komisije Ruženka Đurik je pročitala tačke dnevnog reda koje su članovi jednoglasno usvojili. Nastavnice su informisale članove o aktuelnoj situaciji u školama u kojima predaju, o broju učenika koji su odabrali Slovački jezik sa elementima nacionalne kulture kao izborni predmet, kao i o tome, na koji način su formirane grupe, odnosno, da li ima odgovarajući broj učenika u grupama. Nastavnice su međusobno razmenile utiske, kako pozitivne, tako i negativne. Najveći problem imaju nastvnice koje predaju Slovački jezik u školama u Novom Sadu, jer njihovi časovi nisu uvršteni u raspored, nemaju svoje učionice a često ni razumevanje od strane direktora škola. Na osnovu prikupljenih informacija došlo se do zaključka da je Slovački jezik sa elementima nacionalne kulture biralo otprilike 475 učenika.

NSSNM već nekoliko godina obezbeđuje udžbenike za decu koja su odabrala Slovački jezik kao izborni predmet, tako da će i ove godine izdvojiti sredstva iz svog budžeta za kupovinu potrebnih udžbenika.