„Vansovej Lomnička“ u Banskoj Bistrici

Unija žena Slovačke je 19. i 20. aprila ove godine u Banskoj Bistrici organizovala 46. Festival ženske umetničke interpretacije poezije i proze pod nazivom „Vansovej Lomnička“. Ovo međunarodno takmičenje je okupilo više od 30 učesnica – pobednica domaćih i okružnih takmičenja u Slovačkoj. Komisija je ove godine pozitivno ocenila kvalitet odabranih tekstova, kao i nivo interpretacije u svim kategorijama.

Asociaciju slovačkih udruženja žena iz Srbije su predstavljale pobednice takmičenja u Bačkom Petrovcu – Anna Hrnčiarova iz Lalića (poezija), Mirijam Murtinova iz Gložana i Danica Vrbova iz Hajdušice (proza). Prvog festivalskog dana su se takmičile interpretatorke poezije svih starosnih doba, dok su drugog dana nastupile interpretatorke proze.

Vansova-003

 

Naše predstavnice su ove godine postigle velike uspehe s obzirom da je Danica Vrbova uvrštena u zlatnu kategoriju, osvojila prvu nagradu i postala laureat u interpretaciji poezije za žene do 25 godina. Mirijam Murtinova je u interpretaciji proze za žene preko 25 godina uvrštena u bronzanu kategoriju, dok je Anna Hrnčiarova za interpretaciju poezije uvrštena u srebrnu kategoriju.

Vansova-002
 

Po završetku takmičenja i svečane dodele nagrada, predsednica Unije žena Slovačke Irena Belohorska i predsednica Asociacije slovačkih udruženja žena Vjera Miškovicova su se prisećale početaka i inicijacije saradnje između ove dve organizacije i precizirale su zajedničke akcije.

Učešće ASUŽ na takmičenju „Vansovej Lomnička“ su podržali: Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine, Matica slovačka u Srbiji i Slovački izadavački centar iz Bačkog Petrovca.

Vjera Miškovicova