U Bratislavi na sajmu knjiga

Dana 14. novembra 2013. god. u bratislavskoj „Inhebi“ je bio otvoren Međunarodni sajam knjiga „Biblioteka“ na kojem su učestvovali i članovi Odbora za kulturu NSSNM Martin Prebuđila i Vladimir Valenćik. Tokom trajanja sajma izlagalo je 150 izlagača sa najnovijom produkcijom knjiga za sve uzraste. U okviru sajma je već prvog dana bila održana prezentacija knjige Dalimira Hajka i Etele Farkašove u izdanju Slovačkog izdavačkog centra iz Bačkog Petrovca.

Drugog dana u poslepodnevnim časovima je bila tzv. Diskusija o slovačkoj književnosti sa Donje zemlje i odlomke iz svog stvaralaštva su pročitali Miroslav Demak, Viera Benkova, Samuel Boldocki i Martin Prebuđila.

Našu delegaciju su primili i predsednik Društva slovačkih književnika Miroslav Bielik i njegov sekretar Jan Tazberik.

biblioteka002

Za vreme boravka došlo je do produbljivanja veza i kontakata sa slovačkim izdavaštvima, književnicima i glavnim urednicima književnih listova: „Slovenské pohľady“, „Literárny týždenník“, „Slovensko“, „Slovenské zahraničie“ i sl..

Treba istaći da je boravak predstavnika Odbora za kulturu NSSNM na ovom sajmu imao veliki značaj i pozitivni rezultati mogu da se očekuju u kratkom roku.

Predsednik Komisije za literarnu delatnost OZK NSSNM Martin Prebuđila
Fotografije: Andrej Meleg