Talentovani glumci osmoškolci u Slovačkoj

Učenici Osnovne škole „Bratstvo“ – članovi pozorišne sekcije iz Aradca koju vodi učiteljica razredne nastave Zuzana Obšustova, na prošlogodišnjoj 20. Smotri dramskog dečijeg stvaralaštva „3xĎ“ u Staroj Pazovi su sa svojom pozorišnom predstavom „Pepeljuga“ bili najuspešniji.

Kao pobednici smotre dobili su pravo učešća na 43. Smotri dramskog stvaralaštva „Zlatá priadka“ u mestu Šalja, gde su učestvovali najuspešniji pozorišni ansambli iz cele Slovačke. Talentovani osmoškolci iz mesta Aradac su ovu mogućnost iskoristili i u periodu od 29. do 31. maja ove godine proveli nezaboravne trenutke u Slovačkoj.

aradac 002

Deca iz Aradca su sa svojom predstavom nastupala odmah po dolasku u mesto boravka – banjsko naselje Horne Saliby koje se nalazi na jugu Slovačke. Sledeći dan su odputovali na dečiju pozorišnu smotru u Šalju na nekoliko dečijih pozorišnih predstava a ostatak njihovog vremena su im domaćini ulepšali raznovrsnim aktivnostima iz oblasti sporta, nauke, rekreacije i, naravno, zabave. U povratku kući deca iz Aradca su posetila glavni grad Slovačke Republike – Bratislavu i njen zamak a posle neizostavnog šopinga nastavili su put za Srbiju puni nezaboravnih uspomena sa nadom da će svoje nove drugare ponovo susresti nekom drugom prilikom.

aradac 003

Ovo nagradno putovanje mladim talentovanim glumcima iz Aradca je omogućio Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine a ruku podrške u organizaciji, osmišljavanju programa putovanja i u smeštaju je omogućio Dom Matice slovačke u mestu Galanta na čelu sa direktoricom Zlaticom Gažovom i Osnovna škola Horne Saliby sa direktoricom Evom Konečnom. Svi su se zajedno sa decom i pedagozima iz Aradca jednoglasno slažili da je za obe strane ovaj projekat imao izuzetan vaspitno-obrazovni i kulturni značaj.

aradac 004