Pobeda novosadskog Šafarika

Dana 31. maja 2014. god. u Gložanu je održan tradicionalni 44. Festival folklora „Tancuj, tancuj…“.

Takmičarski sadržaj festivala je bio podeljen na tri dela: u Domu kulture je održan koncert pevačkih grupa i orkestara a na sceni amfiteatra je bio poslepodnevni i večernji koncert folklornih grupa koji su u okviru direktnog prenosa pratili i gledaoci RT Vojvodina.

tancuj 000a

Ovaj najmasovniji festival Slovaka u Vojvodini je okupio veliki broj učesnika iz skoro svih slovačkih sredina regionalno zastupljenih iz Srema, Banata i Bačke uz učešće gostujućih ansambala iz Novog Sada, Bravecova (Slovačka) i Neudau (Austrije). Festival je i ove godine u skladu sa Ugovorom o međusobnim pravima i obavezama osnivača i organizatora festivala nastavio sa organizacijom prema novom modelu. Time je osigurana ne samo finansijska, nego i organizaciona stabilnost ovog festivala.

tancuj 001

Na početku prvog koncerta folklornih grupa pristutne su svečano pozdravili: Jan Bohuš, predsednik Saveta Mesne zajednice Gložan, Pavel Marčok, predsednik Opštine Bački Petrovac, predstavnica Ambasade Slovačke Republike u Beogradu Aleksandra Lašandova, zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu i informisanje Milan Micić i Ana Tomanova Makanova, predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine i potpredsednica Skupštine AP Vojvodine.

tancuj 002

Pobednici u kategoriji folklornih grupa su članovi Slovačkog kulturnog centra „Pavel Jozef Šafarik“ iz Novog Sada koji će 2015. godine slovački vojvođanski folklor da predstavljaju na festivalu folklora „Slávnosti pod Poľanou“ u Ðetvi (Slovačka Republika). Najbolji orkestar je po mišljenju žirija bio orkestar SKPD „Ðetvan“ iz Vojlovice a u kategoriji interpretacije prvo mesto je zauzela grupa devojaka iz SKUD „Janošik“ iz Janošika.

tancuj 003

Prema odluci Organizaciono-upravnog saveta ovogodišnji festival je održan kao humanitarna akcija za ljude pogođene poplavama u maju 2014. godine u Srbiji.

tancuj 004

tancuj 005

tancuj 006

tancuj 007

tancuj 008

tancuj 009

tancuj 010

tancuj 011