SUSRET SLOVAČKIH PROSVETNIH RADNIKA U SARVAŠU

Prošle godine je u Selenči po prvi put bila dodeljena nagrada Samuela Tešedika najzaslužnijim slovačkim prosvetnim radnicima na donjoj zemlji iz Srbije, Mađarske i Rumunije.

Ova nagrada se dodeljuje za pedagoški, organizatorski i upravljački rad u oblasti slovačkog manjinskog školstva u inostranstvu, za didaktičko- metodički rad sa ciljem unapređenja obrazovanja na slovačkom jeziku u inostranstvu kao i za celoživotno delo kojim se ostvario značajan doprinos razvoju slovačkog obrazovanja u inostranstvu.

pedagog002

U terminu od 11. do 13. oktobra 2013. godine je u slovačkom selu u Mađarskoj, u Sarvašu, gde je Samuel Tešedik radio od 1967. godine do svoje smrti, organizovan 4. susret slovačkih prosvetnih radnika a u okviru njega je dodeljena i nagrada Samuela Tešedika. Susret je otvorila direktorka sarvaške slovačke  osnovne škole Zuzana Medveđova i potpredsednik Ureda za Slovake u dijaspori Peter Prochadzka. U petak su dodeljene tri nagrade Samuela Tešedika: Janu Kanji iz Srbije, Oljgi Suhanskoj iz Rumunije i Editi Pečenjovoj iz Mađarske.

Drugi dan je bio posvećen predavanjima. Uvodna prezentacija je bila posvećena Samuelu Tešediku koju je pripremila sarvaška učiteljica Aniko Podaniova. Predavači iz Srbije su bili PaedDr. Svetlana Zolnjan, Ana Huđanova, Maria Andrašikova i Vladislava Lovasova. Iz Rumunije se prezentacijom predstavio Pavel Hlasnik a iz Mađarske Anna Frankova, Marianna Bajczerova i Zuzana Niemcsokova.  Poslepodnevne časove su učesnici iskoristili da obiđu evangelističku crkvu i muzej Samuela Tešedika, kao i groblje na kom je sahranjen Samuel Tešedik.

Susret slovačkih prosvetnih radnika je finansijski podržao Ured za Slovake u dijaspori, Nacionalna slovačka samouprava u Mađarskoj i NSSNM u Srbiji.

V. Lovasova