44. „Pozorišni lovor“ u Staroj Pazovi

Smotra slovačkog dramskog stvaralaštva u Vojvodini „Pozorišni lovor“ ove godine je održana u periodu od 4. do 13. oktobra 2013. god. u Staroj Pazovi.

Smotri je prethodilo potpisivanje ugovora o međusobnim pravima i obavezama osnivača i organizatora između NSSNM, Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka, KUD „heroj Janko Čmelik i Opštine Stara Pazova. Ugovor, odnosno novi model organizovanja festivala je takozvana garancija da će smotra imati finansijsku i organizacionu sigurnost.

vavrin13018

U takmičarskom delu je nastupilo 14 pozorišnih predstava iz 13 sredina: Stare Pazove, Novog Sada, Bačkog Petrovca, Lalića, Bačke Palanke, Padine, Erdevika, Kisača, Vojlovice – Pančeva, Kulpina i Kovačice. Svečanost otvaranja je pripala renomiranom pozorišnom umetniku iz Stare Pazove Miroslavu Benki. Prisutne su pozdravili: u ime NSSNM predsednica Ana Tomanova Makanova koja je ujedno i potpredsednica Skupšine AP Vojvodine i predsednik Opštine Stara Pazova Ðorđe Radinović. Smotru je otvorila najuspešnija glumica prošlogodišnje smotre Jasmina Kovačova iz Kisača.

vavrin13003

Stručni žiri smotre je radio u sastavu: diplomirani glumac i reditelj docent Miroslav Benka, diplomirana glumica Aleksandra Ilić Pleskonjić, prvakinja SNP iz Novog Sada i glumica iz Slovačke Monika Necpalova. Kulturu scenskog izražavanja na smotri je vrednovala tročlana komisija u sastavu: Lidija Gedeljovski, profesorka, Ana Simonović, novinarka i Martin Prebuđila, takođe novinar iz Stare Pazove. Razgovore o predstavama je vodio Martin Prebuđila a koordinator smotre je bio Miroslav Kožik iz Stare Pazove.

vavrin13011

Ceremonijal zatvaranja je takođe bio veoma originalan sa interesantnim i simboličkim prerformansima a nastupili su i gosti profesionalci iz Slovačkog vojvođanskog pozorišta iz Bačkog Petrovca sa brilijantnom izvedbom Daniele Leginjove Sabove i Branislava Čemana.

vavrin13015

Dodeljene su i tradicionalne nagrade nauspešnijim učesnicima. Nagradu za kulturu govora je dobio ansambl MOMS iz Bačke Palanke. Nagradu je preuzela autorka i rediteljka predstave „Život je čudo“ Elena Hložanova a nagradu je uručila predsednica Odbora za kulturu NSSNM Zdenka Valent Belić.

vavrin13017

Izveštaj stručnog žirija je pročitao Miroslav Benka a nagrade je dodelila Libuša Lakatošova, načelnica za sport, omladinu i kulturu Opštine Stara Pazova koja je bila i predsednica Organizaciono-upravnog saveta ove smotre.

vavrin13005

Deset ravnopravnih nagrada za glumačko ostvarenje su dobili: Branislav Ušiak za ulogu Branja u predstavi Romana Olekšaka „Negativisti“ (u izvedbi Pozorišta „VHV“ iz Bačkog Petrovca), Mira Lainović za ulogu Zipi u predstavi Romana Olekšaka „Negativisti“ (u izvedbi Pozorišta „VHV“ iz Bačkog Petrovca), Marína Brnadić za ulogu Erže v predstavi Jana Hrubika „Tango miliardo“ (u izvedbi AP „Mihala Benke-Uče“ pri KUD „Štefanik“ iz Lalića), Jozef Hrček za ulogu On u predstavi Elene Hložanove „Život je čudo“ (u izvedbi Pozorišnog ansambla u okviru MOMS iz Bačke Palanke), Branislav Čeman za ulogu Toma u predstavi Robina Hewdona „Besprekorna svadba“ (u izvedbi AP pri KIC Kisač iz Kisača), Emilija Lazić za ulogu Ona u predstavi Elene Hložanove „Život je čudo“ (u izvedbi Pozorišnog ansambla u okviru MOMS iz Bačke Palanke), Katarina Kalmarova za ulogu Antonije u predstavi Daria Foa „Ne mogu da platim, ni neću da platim“ (u izvedbi SKPD „Ðetvan“ iz Vojlovice – Pančeva), Marija Koruniakova za ulogu doktorke u predstavi Ivana Holuba „Sahrana“ (u izvedbi AP pri KUD „Zvolen“ iz Kulpina), Miloslav Jonaš za ulogu provodadžije u predstavi J. S. Popovića „Ženidba i udadba“ (u izvedbi  Pozorišta „VHV“ iz Kovačice) i Viktorija Šifelova za ulohu kćerke u predstavi  J. S. Popovića „Ženidba i udadba“ (u izvedbi  Pozorišta „VHV“ iz Kovačice).

vavrin13016

 

Nagradu za glumački debi je dobio Zlatko Ribar za ostvarenje uloge Ljudevita Dvonča u predstavi „Doživljaji Ljudevita Dvonča“ u izvedbu SKPD „Erdevik“ z Erdevika. Nagradu za najuspešniju epizodnu ulogu je osvojila Jasmina Kovačova za ostvarenje uloge Jude u predstavi Robina Hawdona „Besprekorna svadba“ u izvedbi AP pri KIC „Kisač“ iz Kisača. Nagradu za dramatizaciju je osvojila Ana Kovarova, rediteljka predstave „Doživljaji Ljudevita Dvonča“ po motivima priče Petra Pišćaneka i izvedbi SKPD „Erdevik“ z Erdevika. Nagradu za najuspešniju muziku osvojio je Miroslav Bako u predstavi „Babilon“ u izvedbi Slovačkog pozorišta „VHV“ pri SKUD „heroj Janko Čmelik“ iz Stare Pazove. Nagradu za najuspešniju  scenografiju je osvojila Barbora Galisova u predstavi Romana Olekšaka „Negativisti“ u izvedbi Pozorišta „VHV“ iz Bačkog Petrovca. Nagradu za najuspešniju kostimografiju je osvojio Aleksandar Bako i kolektiv u predstavi Ivana Holuba „Sahrana“ u izvedbi AP pri KUD „Zvolen“ iz Kulpina. Nagradu za najuspešniji pokret je dobio Miroslav Kožik u predstavi „Babilon“ a u izvedbi Slovačkog pozorišta „VHV“ pri SKUD „heroj Janko Čmelik“ iz Stare Pazove. Nagradu za najuspešniju režiju je osvojio Miroslav Kožik iz Stare Pazove za režiju  predstave „Babilon“ u izvedbi Slovačkog pozorišta „VHV“ pri SKUD „heroj Janko Čmelik“ iz Stare Pazove.

Nagradu za najuspešniju glavnu žensku ulogu je osvojila Ana Kanašova za ulogu Profesorke u predstavi Ljudmile Razumovske „Draga profesorka“ u izvedbi Slovačkog pozorišta „VHV“ pri SKUD „heroj Janko Čmelik“ iz Stare Pazove.
Nagradu za najuspešniju  mušku ulogu je osvojio Jan Kmećko za ulogu Tomaša u predstavi  Katarine Mišikove Hitzingerove „Ko iz koga“ u izvedbi AP „Janko Čeman“ iz Pivnica.

Najuspešnija predstava ovogodišnje smotre u Staroj Pazovi je bila predstava domaćina „Babilon“ Slovačkog pozorišta „VHV“ pri SKUD „heroj Janko Čmelik“ iz Stare Pazove. Nagradu je uručio potpredsednik NSSNM za Srem Jan Majorski.

vavrin13008

vavrin13006

vavrin13010

vavrin13009

vavrin13012

vavrin13020

vavrin13019

vavrin13002

vavrin13004

vavrin13007

vavrin13014

vavrin13013