STUDENTSKI SUSRET

Na 13. studentskom susretu u Bačkoj Palanci se susrelo više od 110 vojvođanskih Slovaka koji studiraju ili su upravo završili studije na fakultetima u Slovačkoj Republici i u Srbiji.

U četvrtak 1. avgusta 2013. u Slovačkom domu najuspešnijim studentima su uručene novčane nagrade a svi „novopečeni“ akademski građani su dobili priznanje za uspešno završeno visoko obrazovanje, koje dodeljuje Matica slovačka u Srbiji. Novčane nagrade Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine je nosiocima crvene diplome uručila predsednica Odbora za obrazovanje  NSSNM Svetlana Zolnjan. Dobili su ih: Anita Ribar, Jasna Hradski, Andrea Spevak i Jaroslav Bažik.

mladez002

Jozef Hrček je u ime Izvršnog odbora  Mesne organizacije Matice slovačke u Bačkoj Palanci poželeo dobrodošlicu svim prisutnim studentima i gostima. Goste je pozdravio i državni sekretar Ministarstva rada, socijalne politike i porodice Slovačke Republike Branislav Ondruš, predsednica Matice slovačke u Srbiji Katarina Melegova-Melihova, načelnica za društvene delatnosti u Opštini Bačka Palanka Miroslava Šolaja, predsednik Opštine Bački Petrovac Pavel Marčok, potpredsednik Demokratskog saveza Slovaka i Čeha u Rumuniji Pavel Hlasnjik i potpredsednica udruženja „Dotyk ľudskosti“ iz SR Marija Katarina Hrkljova.

Po završetku oficijalnog dela programa sledio je vatromet u dvorištu Slovačkog doma kao i zabava za sve prisutne.