„Slovesná jar 2013“ – puno dobre reči

Trodnevni program 47. po redu festivala pod nazivom „Slovesná jar“ je trajao od 23. do 26. aprila u mestu Martin u Slovačkoj Republici. Poslednji festivalski dan je bio posvećen književnosti, slikarstvu i uopšteno kulturi vojvođanskih Slovaka.

jar002

 

Program je počeo još u prepodnevnim časovima debatom pod nazivom „Inostrani gosti Verbalnog proleća“ u kojoj su učestvovali naši pisci Vjera Benkova, Miroslav Demak, Martin Prebuđila, Vladimir Valenćik, slikar Pavel Čanji, kao i spisateljica i profesorka Etela Farkašova iz Bratislave, koje je znalački predstavio Miroslav Bjeljik, pisac i direktor Književnog zavoda Matice slovačke. Program je nastavljen u Turčanskoj galeriji prikazom stvaralaštva spisateljica Vjere Benkove i Etele Farkašove, koje su ovom prilikom izrazile uzajamno poštovanje i književnu srodnost, i govorile o saradnji koja ih je dovela do zajedničkog izdanja knjige na srpskom jeziku „U zatišju sna“.

jar004

 

U istoj galeriji je malo kasnije otvorena izložba pod nazivom „Slike i grafike“ autora Pavela Čanjija. Dobrodošlicu inostranom gostu je poželeo direktor galerije Ljubomir Kraljovanski a kurator izložbe Vladimir Valenćik je brojnim posetiocima i ljubiteljima likovne umetnosti u osnovnim crtama približio autorovo slikarsko i grafičko stvaralaštvo.

jar005

 

Otvaranju je prisustvovala i grupa od tridesetak slovačkih učitelja iz Vojvodine koji su na izložbu stigli posle završenog četvorodnevnog seminara za učitelje, koji je u Martinu organizovala Žilinska samoupravna oblast. Predsednica Odbora za obrazovanje Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Svetlana Zolnjanova je istakla da je seminar na temu slovačkog jezika i književnosti bio akreditovan, i da je osim teorijskog imao i praktični deo, s obzirom na to da su učitelji na licu mesta mogli da se upoznaju sa bogatom istorijom i kulturom zemlje naših predaka.

jar003

 

Bogat i raznovrstan festival je u petak završen u martinskoj bioskopskoj sali „Strojár“ autorskim programom, u okviru kojeg su pesme čitali naši pomenuti pesnici, kao i pesnici iz Bratislave – Gustav Murin, Jaroslav Reznjik i Marijan Tkač. Na kraju se prisutnima obratio predsednik Matice slovačke Marijan Tkač, koji je govorio o bogatoj istoriji, ali i o sadašnjosti Matice slovačke, koja ove godine slavi 150 godina postojanja, i tom prilikom je učesnicima festivala predao počasne diplome.

jar006

 

tekst: Martin Prebuđila / foto: Andrej Meleg