Nezaboravni doživljaji sa seminara u Slovačkoj

Odbor za obrazovanje NSSNM u saradnji sa Odeljenjem za obrazovnje i sport  Žilinskog samoupravnog regiona i Kancelarije za Slovake u dijaspori su orgnizovali stručni seminar za slovačke učitelje jezika, književnosti, istorije i građanskog vaspitanja iz inostranstva.

Na seminaru je bilo prisutno 35 prosvetnih radnika iz Kovačice, Padine, Pivnica, Petrovca, Beograda, Kisača, Selenče, Silbaša, Gložana, Čelareva, Kulpina, Stare Pazove ali i iz Poljske i Rumunije. Seminar je organizovan na nekoliko mesta. Počeo je u Žilini, gde su goste iz inostranstva primili u Kancelariji Žilinskog samoupravnog regiona. Učesnici seminara su pratili predavanja na temu „Regionalna biblioteka i rad sa decom i slovačka književnost za decu“, „Uspešno realizovani projekti iz fondova EU u oblasti obrazovanja i kulture“ i „Mogućnosti uključivanja organizacija i škola Slovaka iz dijaspore u projekte EU uključujući prekograničnu saradnju. Sledio je obilazak „Považke galerije“ i upoznavanje dela Vincenta Hložnjika a zatim odlazak u Kisuce i gradić Stara Bistrica. Posetili su i Saobraćajnu akademiju u Žilini. Učesnike seminara je zatim put poveo u Martin gde ih je primio predsednik Matice slovačke Marian Tkač. U Martinu su posetili trradicionalni festival slovačke književnosti, književne kulture i umetničke reči, na kom su učestvovali i slovački književnici iz Srbije Viera Benkova i Martin Prebuđila a u okviru festivala je organizovana i izložba našeg poznatog akademskog slikara Pavela Čanjija.

Učesnici seminara su posetili i Narodno groblje, na kome su sahranjene mnoge značajne ličnosti iz istorije slovačkog naroda. Završnica seminara se odvijala na predavanjima na gimnaziji Viliam Pulini Tot.