Slovački jezik za svaki dan i slovačke činjenice

U periodu od 23. do 29. juna 2013 godine su učenice Gimnazije „Jan Kolar“ iz Bačkog Petrovca i Gimnazije „Mihajlo Pupin“ iz Kovačice zajedno sa profesorkom slovačkog jezika Anamarijom Boldocki Grbić učestvovale na seminaru „Slovački jezik za svaki dan i slovačke činjenice“ u Modri- Harmonija u Slovačkoj Republici.

Bilo je to studijsko putovanje koje je finansirao Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine- Odbor za obrazovanje kao nagradu za postignute rezultate na Republičkom takmičenju iz slovačkog jezika. Učesnici su imali trodnevni obilazak  kulturnih spomenika koji su pod okriljem UNESCO-a kao što su: Banska Šćjavnica, drvena crkva u Hronseku, Mito pod Ðumbierom, Dopšinska ledena pećina, Levoča, Ružomberok i Vlkolinec.

slovencina002

Pored obilaska ovih divnih znamenitosti, učenici su imali i praktične vežbe iz slovačkog jezika INLINGUA. Osim toga projektovani su i razni filmovi iz slovačke kinematografije. Polaznici kursa su u Modri posetili Muzej Ljudovita Štura a poslednjeg dana su u okviru kviza znanja „Koliko dobro poznajem Slovačku Republiku“ mogli da pokažu šta su sve naučili tokom ovog kursa.