20. festival dečijeg folklora „Zlatá brána“

Od 20. do 23. juna 2013. god. u Kisaču je održan 20. dečiji festival folklora „Zlatá brána“. Centralni deo festivala je bio dana 23. juna na sceni zamka na kojoj su pesmom, plesom ili igrom nastupili ansambli iz Kisača, Vojlovice, Kulpina, Erdevika, Slankamenačkih Vinograda, Selenče, Janošika, Luga, Bačkog Petrovca, Hajdučice, Boljevaca, Stare Pazove, Šida, Dobanovaca, Soljana i Iloka iz susedne Hrvatske, Batajnice, Stepanovićeva, Padine, Bačke Palanke, Aradca, Gložana, Kovačice, Pivnica i iz gostujućeg Liptovskog Mikulaša iz Republike Slovačke.

brana002

U okviru svečanog otvaranja ovog festivala prisutne su pozdravili: potpredsednica Skupštine APV i predsednica NSSNM Ana Tomanova Makanova, savetnik Ambasadora Slovačke Republike u Beogradu Jozef Sabo, predsednik Saveta Mesne zajednice Kisač Jan Slavik, direktorka KIC Kisač i direktorka festivala Ana Hrćan Leskovac a festival je otvorio Mihal Martinko, đak generacije 2012/13. šk. god. OŠ „Ljudevit Štur“ u Kisaču. Moderatori festivala su bili: Miroslav Kolar, Hana Katarina Đurovkova, Kristian Križan, Ema Francistiova, Aleksandar Kolar, Jana Marčokova i Daniel Mihalj. Scenario su napisali Svetlana Gaškova i Jan Privizer a režiju su odradili Svetlana Gaškova i Ivan Privizer.

brana003

Stručni žiri je bio u sledećem sastavu: Ervin Malina, Ana Medveđova Gaškova i Jaroslav Gabrinji. Prema njihovom mišljenju najuspešniji su bili članovi Dečijeg folklornog ansambla „Ratolesť“ iz Pivnica koji će sledeće godine da reprezentuju slovački folklor iz naše zemlje u Dulovcima u Slovačkoj. Ovo nagradno putovanje će da finansira Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine. Drugo mesto je osvojio Dečiji folklorni ansambl „Hajiček“ iz Luga a treća su bila deca iz Kisača – dečiji folklorni ansambl „Slniečko“.

brana006

brana004

brana005