Škola u prirodi u Starom Smokovcu

U Starom Smokovcu – Visoke Tatre je u periodu od 17. do 27. maja 2013. godine organizovana Škola u prirodi u kojoj su učestvovali učenici škola u kojima se uči slovački jezik iz Srbije i Mađarske. Iz Mađarske je doputovalo ukupno 40 dece i to iz Budimpešte, Komloša, Sarvaša, Bekeščabe i drugih mesta. Iz Srbije je doputovalo takođe 40 učenika i to 15 iz Kulpina i 25 iz Pivnica.

Deca iz Kulpina su bili učenici drugog stepena dok su 5 Pivničana bili učenici drugog stepena a ostali su bili učenici prvog stpena. Nadzor nad učenicima su imala po 4 učitelja iz svake zemlje. Iz Srbije su to bili Anka Nedić i Marija Činčurak iz Pivnica a iz Kulpina su bili Jan Lačok i Olivera Gabrinji.

Učesnici su bili smeštni u hotelu TATRYS u dvokrevetnim, trokrevetnim i četverokrevetnim sobama. Hotel je bio na odgovarajućem nivou, lep, čist sa vrlo ljubaznim personalom spremnim da ispuni sve želje dece.

smokovec002

Sadržaj škole u prirodi je bio koncipiran tako da se u danima kada nisu organizovani izleti pre podne održavala nastava a posle podne su organizovane sportske aktivnosti i igre po grupama. Posle večere đaci su imali organizovana  razna takmičenja i zabavu. Za deset dana deca su posetila Poprad, Beliansku pećinu, Spiški zamak, Levoču, jedan dan su proveli u popradskom „Aqaciti“ a najveći doživljaj je bio pešačenje na Hrebienok, Zamkovskeho kolibu i „Skalnate pleso“. Na inicijativu učitelja iz Srbije naša deca su išla i na poludnevni izlet tramvajem na „Štrbske Pleso“.

smokovec003
Ukupan utisak sa desetodnevnog boravka na Visokim Tatrama je taj, da  je učenicima ova škola koristila, upoznali su deo Slovačke, poboljšali znanje slovačkog jezika a stekli određenu samostalnost.

Deo finansijskih sredstava za put slovačkih učenika iz Srbije u Stari Smokovac je obezbedio NRSNM.