57. književno savetovanje

U subotu 01. juna 2013. godine je u svečanoj sali gimnazije „Jan Kolar“ u Bačkom petrovcu održano 57. književno savetovanje. Organizatori ove naše značajne kulturne manifestacije, koja spada u red onih sa najdužom tradicijom, su bili redakcija časopisa za književnost i kulturu Novi život, Slovački izdavački centar i Odbor za kulturu NSSNM.

Glavna tema savetovanje je bila Slovačka književnost posle iskustva postmoderne a deo programa je bio posvećen dodeli Nagrade časopisa Novi život, sedamdesetoj godišnjici rođenja knjževnog kritičara Samuela Boldockog i 150. godišnjici rođenja književnika Jana Čajaka.

Na počeku savetovanje suprisutne pozdravili Ana Tomanova-Makanova, predsednica NSSNM i Miroslav Bielik, direktor Slovačkog književnog zavoda Matice slovačke i novoizabrani predsednik Društva slovačkih književnika.

snemovanie002

Početak savetovanje je imao svečani karakter pošto je bio posvećen dodeli Nagrade časopisa Novi život. Komisija koja je radila u sastavu Zdenka Valentova-Belić, Ladislav Čanji i Katarina Hric odlučila je da ovu nagradu dodeli književnici Vieri Benkovoj.

U radnom delu savetovanja su učestvovali Dagmar Maria Anoka iz Rumunije, Zlatko Benka, Zuzana Čižik a pročitan je i referat Marine Šimak Spevak, koja je svoj rad poslala.

O našem književnom kritičaru Samuelu Boldockom su govorili Viera Benkova, Adam Svetlik i Martin Prebudila a o značaju dela Jana Čajaka je govorie Samuel Boldocki.