Prvi Festival slovenske pismenosti i kulture u Novom Sadu

Od 24. do 25. maja 2013. god. u Novom Sadu je održan prvi Festival slovenske pismenosti i kulture. Organizovali su ga partnerski gradovi Novi Sad i Njižnij Novgorod iz Ruske Federacije.

Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine i Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka u okviru ovog festivala pripremili su posebnu programsku celinu. U prostorijama ZKVS prezentovan je kratak pregled istorije slovačke vojvođanske književnosti koju je specijalno za ovu priliku priredila Zdenka Valent-Belić. Bilo je to veoma efektno i ekspresivno predavanje nove predsednice Odbora za kulturu. Direktorka ZKVS Milina Sklabinski je prisutne u ime domaćice sa zadovoljstvom informisala o slovačkoj kulturi, književnosti i izdavaštvu. U nastavku je bila video-prezentacija svih sredina u kojima žive Slovaci. Prezentacija je imala nekoliko delova na osnovu regionalne zastupljenosti slovačkog življa u Vojvodini između kojih su bile uklopljene dobro osmišljene muzičke tačke. Pevali i svirali su: Ana Zornjanova, Ana Struharova, Jaroslava Vrškova-Opavski, Ervin Malina, Aleksandra Majtanova, Ðorđe Petriško, Vladimir Turčan i Miroslav Opavski. Gost programa je bio zamenik predsednika Skupštine grada Novi Sad Miroslav Ilić.

pisomnictvo002

U zajedničkom programu koji je imao naziv „Veče sveslovenskog prijateljstva“ u Svečanoj sali novosadske Gradske kuće učestvovali su predstavnici šest nacionalnih saveta – slovačkog, rusinskog, ukrajinskog, bunjevačkog, makedonskog i bugarskog. Slovačku kulturu su u okviru muzičkog bloka dostojno predstavili: Anna Zornjanova, Ivan Slavik, Leonora Suđiova, Aleksandra Majtanova, Igor Križ,  Ðorđe Petriško i Dušan Janković u ulozi solista i članova orkestra SKC „P. J. Šafarik“ iz Novog Sada.

pisomnictvo003

Učesnici slovačkog dela festivala su veoma ozbiljno i odgovorno shvatili smisao festivala i prema nezvaničnom mišljenju organizatora priredili su jednu kvalitetnu i celovitu sliku o svojoj zajednici.

pisomnictvo004