Program otvaranja SNS 2014

U večernjim časovima 1. avgusta 2014. na sceni Slovačkog vojvođanskog pozorišta u Bačkom Petrovcu kao i u direktnom televizijskom prenosu RT Vojvodina uz prisustvo visokih gostiju bile su otvorene 53. Slovačke narodne svečanosti.

Uvodna reč je pripala organizatorima svečanosti – predsednici NSSNM i potpredsednici Skupštine APV Ani Tomanovoj Makanovoj, Vladimiru Fekete, potpredsedniku Matice slovačke u Srbiji i Pavlu Marčoku, predsedniku Opštine Bački Petrovac.

sns 002

Predsednica Nacionalnog saveta je u nastavku otvaranja svečanosti najavljivala visoke goste koji su takođe uzeli reč: državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu za rad, socijalna pitanja i porodicu Slovačke Republike Branislav Ondruš, potpredsednik Skupštine APV Milivoj Vrebalov i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin.

sns 003

Sledio je prigodni Program otvaranja pod nazivom „Slovo ako hviezda stálica“ za koji je scenario napisala Anamarija Boldocki Grbić. Ovaj put je bila inspirisana jubilejima koje slovačka nacionalna zajednica obeležava u ovoj godini. To je pre svega 150 godina slovačke štampane reči, 150 godina likovne umetnosti vojvođanskih Slovaka, 100 godina pozorišta u Kovačici, 95 godina štamparije i gimnazije u Bačkom Petrovcu, Slovačkih narodnih svečanosti, 70 godina nedeljnika „Hlas ljudu“ i sl.

sns 004

Multimedijalni nastup u kojem su se smenjivali poetsko-muzički delovi sa video prilozima naglašen je višestruki značaj reči, knjiga, štamparije ili novina u našoj sredini, u narodnom životu… Globalnom metaforom je odgovoreno na pitanje kako opstati u ovim nesigurnim vremenima i kako ove naše štamparije sačuvati, unapređivati i kultivisati.

sns 005

Lajt motiv celokupne kompozicije su sačinjavali odlomci iz eseja Dr. Marije Mijavcove i književnice Viere Švenkove koji su dopunjeni uspomenama tkalje, paora koji žanju, radnice štamparije, lingvistkinje i pesnika. Sve izjave su bile dokumentovane prilozima iz arhiva Televizije Vojvodina ili fotografskim materijalom. Predstavljene su i pesme pesnika koji obeležavaju životni jubilej u ovoj godini. Desna ruka autiorki ovog izuzetnog scenarija je bio reditelj Jan Čanji a program je likovno osmislio slikar Mihal Ðurovka.

sns 006

Glumci na sceni su osim u glumačkoj bili i u ulozi moderatora ili slovoslagača i to u sledećem sastavu: Mihaela Kočišova, Danka Hriešikova, Ana Margareta Valentova, Miroslav Babiak, Jan Žolnaj i Andrea Lačokova. Muzičke numere su izveli: trio u sastavu Jarmila Kolarova, Ljudmila Ragova i Ana Beređiova, te još jedan trio – Rastislav Struhar, Jaroslav Kriška i Adam Vladislav Stupavski. Program su svojom upečatljivom izvedbom upotpunile solistkinje Sabina Trbarova, Daniela Greksova i Katarina Kalmarova.

sns 007

Program otvaranja SNS je osim NSSNM finansijski podržala i Kancelarija za Slovake u dijaspori iz Bratislave.

sns 008