Nagradu Ana Njemogova Kolarova je dobila novinarka Radija Novog Sada

U nedelju 03. avgusta, poslednjeg dana Slovačkih narodnih svečanosti u Bačkom Petrovcu, organizovan je tradicionalni Susret slovačkih novinara. Organizatori ovog tradicionalnog susreta su Odbor za informisanje NSSNM i Asocijacija slovačkih novinara.

Pored svečanih obraćanja i interesantnog razgovora novinara na temu cenzure i autocenzure, na susretu su se takođe potpisivali i ugovora o saradnji između Nacionalnog saveta, koje je potpisala predsednica saveta Ana Tomanova Makanova i direktora lokalnih radio stanica koje u potpunosti ili delimično izveštavaju na slovačkom jeziku. Glavna tačka susreta je svakako bila dodela nagrada Novinarskog takmičenja ASN, kao i nagrade Ana Njemogova Kolarova, koju dodeljuje Nacionalni savet.

Nagrade Novinarskog takmičenja ASN su dobili Vladimira Dorčova Valtnerova u kategoriji profesionalnih slovačkih novinara do 35 godina i Annamaria Boldocka Grbić u kategoriji profesionalnih slovačkih novinara iznad 35 godina. Posebna priznanja su dobili Svatlana Surovi i Ivan Klinko, a nagrada za neprofesionalne slovačke novinare od 16 do 35 godina nije dodeljena.

SSN-2014-002

Laureat Nagrade Ana Njemogova Kolarova za najbolji medijski proizvod, koji se bavi bilo kojim aspektom života slovačke zajednice ili pojedinca koji pripada ovoj zajednici u Srbiji a da je objavljen na bilo kom jeziku osim na slovačkom, u štampanim ili elektronskim, ove godine je Irina Samopjan sa Radija Novi Sad za reportažu Bunari u Padini.

Predsednik komisije Rastislav Durman je obrazložio da je „reportaža Bunari u Padini nagradu zaslužila pre svega autorskim pristupom – iako deluje da je u prvom planu priča o bunarima u Padini, glavni junaci priče su pripadnici slovačke zajednice koja je godinama trajala i istrajala bez vode na obodima Deliblatske peščare. U prilog odluci žirija idu i kompleksni pristup temi (istorijski, kulturološki, humanistički, anegdotski), kao i atmosfera bogata autentičnim tonskim efektima“.

Fotografije: Jasmina Panjikova, Svetluša Hlavačova

Nagrađenu radijsku reportažu možete poslušati ovde: