POSETA MINISTRA ČAPLOVIČA

U okviru trodnevne posete ministar obrazovanja, nauke, istraživanja i sporta Dušan Čaplovič je u nedelju 20. oktobra posetio i OŠ „Jan Kolar“ u Selenči. Direktorka škole Svetlana Zolnjan ga je kratko informisala o funkcionisanju škole i o kulturnom životu u Selenči.

Učenici su priredili kratak program a na kraju su ministru poklonili rad akademskog slikara Miška Bolfa i zajedno su obišli kabinete u školi. Direktorka se još jednom zahvalila uvaženom gostu na ovoj poseti kao i na mogućnosti učestvovanja raznim seminarima, školama u prirodi, kampovima na kojima učestvuju đaci i članovi selenačke škole a koje organizuje Ministrastvo prosvete Slovačke Republike.

minister002

Usledio je radni sastanak ministra sa direktorima osnovnih škola i gimnazije iz bačkog regiona, koji je finansijski podržao NSSNM. Direktori su ukratko predstavili svoju školu, pohvalili se eventualnim nagradama, rezultatima sa takmičenja i diskutovali o problemima slovačke manjine u oblasti obrazovanja. Govorili su o mogućnosti pisanja zajedničkih projekata sa školama u Slovačkoj Republici sa ciljem unapređenja nastave na slovačkom jeziku a ministar je obećao da će pomoći da se ovakvi projekti i realizuju. Čaplovič je govorio i o nostrifikaciji diploma i o tome kako da se reši ovaj problem sa kojim se studenti susreću. Govorilo se i o mogućnosti otvaranja izdvojenih visokoškolskih odeljenja – pedagoških smerova kod nas u Srbiji.

minister003

Na kraju ovog radnog sastanka predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Ana Tomanova Makanova je ministru poklonila monografsko izdanje o ovoj instituciji.

minister004