33. „Zlatni ključ“

Dana 20. oktobra 2013. god. u Selenči je po 33. put održan Festival slovačke popularne muzike „Zlatni ključ“. Festival je svečano otvorio ministar prosvete Slovačke Republike Dušan Čaplovič koji je u periodu od 20. do 22. oktobra imao radnu posetu u našoj državi.

Bila je to ujedno prilika da gospodinu ministru Čaploviču predsednica NSSNM Ana Tomanova Makanova uruči specijalnu nagradu NSSNM za njegov doprinos i razvoj Nacionalnom savetu prilikom 10. godišnjice ove institucije. U ime Ministarstva prosvete Slovačke Republike ministar je ujedno primio i srebrnu plaketu kao znak pažnje Nacionalnog saveta takođe za izuzetno dobru saradnju ovog slovačkog ministarstva sa našim savetom. U uvodnom delu ovog festivala govorio je i predsednik Opštine Bač Ognjen Marković a prisutni su bili i predstavnici iz APV, institucija iz oblasti kulture, Ambasade Slovačke Republike u Beogradu i sl.

DSC 0161

Doprinos ovog festivala je trinaest novih pesama u žanru zabavne muzike. Interpretatore je pratio orkestar koji je predvodio Samuel Kovač, članovi žirija su bili Tanja Banjanin, Ervin Malina i Milina Sklabinski a festival je vodila Adela Obšustova.

DSC 0145

Prema mišljenju stručnog žirija pobedu je zaslužila pesma „Neváhaj“ autora muzike i teksta Samuela Kovača koju je otpevala Marta Gažova. Autor ove pesme je dobio dve statue – „Zlatni ključ“ i statuu NSSNM, delo umetnice Mire Brtke.

Kovac

Drugu nagradu je osvojila pesma „Kolotoč života“ autora Miroslava Zvare, autor teksta je Anita Jonašova Mišić a pesmu je otpevao Miroslav Hemela. Treću nagradu je osvojila pesma Jaroslava Glozika „Prečo na teba spomínam“. Ovaj autor je napisao aranžman, tekst a pesmu je sam i otpevao. Nagradu za interpretaciju je osvojila Ana Zornjanova. Tekstove ovogodišnjih pesama je vrednovala predsednica Odbora za kulturu NSSNM Zdenka Valent Belić a nagrada je pripala Mariji Turanski za pesmu „Na dlani“.

1

Festival je direktno prenosila RTV što je omogućilo da festival prate i gledaoci kraj malih ekrana. Sadržaj festivala je vrednovala i publika u sali Doma kulture. Na osnovu pristiglih sms poruka najviše glasova je dobila pesma „Spomeň si na mňa“ autora Fere Prokopca za koju tekst je napisala Aneta Lomenova a interpretator je bio Mirko Cerović. Prema broju glasova publike u sali Doma kulture najuspešniji izvođač je bio Juraj Suđi sa svojom autorskom pesmom „Nech sa deje, čo sa deje“.

2

Revijalni deo festivala je bio posvećen značajnoj umetnici u oblasti muzike Kvetoslavi Benkovoj. Režija i scenario ovog dela Festivala je pripala Anamariji Boldocki Grbić. U ovom delu programa su nastupili Marija Fađošova, Olivera Gabrinjiova, Ivan Slavik, Sabina Trbarova i Kamerni hor „Zvony“.

3

cena-za-prednes

Cena-za-text

cena-SMS

Cena-obecenstva