Održan 11. Seminar za koreografe

U periodu od 14. do 17. avgusta 2014. godine u prostorijama učeničkog doma Gimnazije „Jan Kolar“ u Bačkom Petrovcu je održan 11. Seminar za koreografe namenjen za polaznike iz Srbije, Rumunije i Mađarske kako proizilazi na osnovu potpisanog sporazuma iz ove tri susedne države.

Seminar je organizovao Odbor za kulturu – Komisija za negovanje i unapređivanje rada amaterskih društava i udruženja koja neguju slovačku tradicionalnu kulturu Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine na čelu sa Valentinom Mihajlom Grnjom i uz finansijsku podršku Kancelarije za Slovake u dijaspori iz Republike Slovačke.

seminar 002

Seminar je okupio više od 30 učesnika iz 14 slovačkih vojvođanskih sredina: Selenče, Pivnica, Lalića, Silbaša, Bačkog Petrovca, Kulpina, Kisača, Novog Sada, Erdevika, Padine, Janošika, Hajdučice, Kovačice, ansambla Krajan – Vojvodina ako i hrvatskog Iloka a rumunskog Nadlaka. Predavači na seminaru su bili mladi stručnjaci iz oblasti muzike i folklora iz Slovačke Mgr. art. Jan Mihalik, Mgr. Jan Paprčka i Katarina Sladečkova.

seminar 003

Koreografski skup je kulminirao u nedelju 17. avgusta 2014. generalnom probom na kojoj su mladi igrači i muzičari izveli rezultate trodnevnog rada kada su se posvetili tehnikama uvežbavanja, metodici i koreografskoj obradi narodnih igara.

seminar 004

Za sve teme su kao osnovu koristili igre ispod Poljane (teritorijalno sa prostora Slovačke). Učesnici su bili veoma zadovoljni metodikom rada predavača iz Slovačke a mladi stručnjaci su seminar ocenili pozitivnim ocenama. Razlog tome je veliki interes od strane učesnika koji su uz to bili vredni i disciplinovani.

seminar 005

Po rečima magistra umetnosti Jana Mihalika i lektori su imali priliku da štošta nauče od svojih polaznika. Iskreno su priznali da su naučili odnosno potvrdili da je zajedništvo ključ ka uspehu. Posebno treba istaći rad orkestra koji je vredno vežbao do jutarnjih časova a osim toga svi učesnici su imali priliku da nauče ne samo mnogo korisnih stvari, nego su se i lepo međusobno družili.

seminar 006

Diplome i zahvalnice učesnicima i predavačima je dodelila predsednica Odbora za kulturu NSSNM Zdenka Valentova Belić.

seminar 007

seminar 008

seminar 009