Najuspešniji su bili Pivničani

Dana 1. juna 2013. god. u Gložanu je bio održan tradicionalni 43. Festival folklora „Tancuj, tancuj…“. Takmičarski sadržaj festivala je bio podeljen na tri dela: u Domu kulture je održan koncert pevačkih grupa i orkestara a na sceni amfiteatra je bio poslepodnevni i večernji koncert folklornih grupa koji su u okviru direktnog prenosa pratili i gledaoci RT Vojvodina.

Ovaj najmasovniji festival Slovaka u Vojvodini je okupio veliki broj učesnika iz 19 slovačkih sredina regionalno zastupljenih iz Srema, Banata i Bačke uz učešće gostujućih ansambala iz Ðurđeva, Maglića, Novog Sada, Iloka (Hrvatska) i Očove (Slovačka). Festival je ove godine u skladu sa Ugovorom o međusobnim pravima i obavezama osnivača i organizatora festivala organizovan prema novom modelu. Time je dobio nove organe: Organizaciono-upravni savet, Programski savet i koordinatora, mada je u mnogome pomogao i Pripremni odbor iskusnih domaćina – Gložančana. Time je osigurana ne samo finansijska, nego i organizaciona stabilnost ovog festivala. Pokazalo se dakle da je teorija bila odlično sprovedena u praksi, odnosno i organizacija ovogodišnjeg festivala je bila na zavidnom nivou.

tancuj2013-002

Na početku prvog koncerta folklornih grupa pristutne su svečano pozdravili: Jan Bohuš, predsednik Saveta Mesne zajednice Gložan i pokrajinski poslanik, Pavel Marčok, predsednik Opštine Bački Petrovac i Ana Tomanova Makanova, predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine i potpredsednica Skupštine AP Vojvodine.

tancuj2013-003

Pobednici u kategoriji folklornih grupa su mladi Pivničani, članovi SKUD-a „Pivnica“ – folklorni ansambl „V pivnickom poli“ koji će slovački vojvođanski folklor da predstavljaju na festivalu folklora „Slávnosti pod Poľanou“ u Ðetvi (Slovačka Republika).

tancuj2013-004

tancuj2013-005

tancuj2013-006