Međunarodni festival lokalnih televizija Zlatni prosjak 2013

U Košicama je od 10. do 15 juna 2013. godine održan međunarodni festival lokalnih televizija „Zlatni Prosjak“. Festival je imao tri dela – takmičarki deo, smotru filmova izvan konkurencije i propratni kulturni program.

U okviru festivala je organizovana i panel diskusija „Medija i politika“ – Demokracija ili licemerje koja je održana u četvrtak 13. juna u Domu tehnike u Košicama. U panel diskusiji je učestvovala i predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine i podpredsednica Skupštine AP Vojvodine Ana Tomanova-Makanova. Osim nje u diskusiji su učestvovali dr. Janoš Auer, član Medijskog saveta Kancelarije za medije i informisanje Mađarske, Grigorij Mesežnjikov , predsednik Insituta za javna pitanja iz Slovačke, dr. Justin Šloberg, predavač iz oblasti novinarstva i medija iz Velike Britanije, Didie Rogasik, ataše za štampu ambasade Francuske i Erik Molberg iz Alijanse za medije zajednica iz USA a voditelj diskusije je bio Rik Tomson, predstavnik T-media iz Velike Britanije.
    
Ana Tomanova-Makanova se u svojoj diskusiji fokusirala na medijsku situaciju u Srbiji a prisutne je detaljno informisala o medijskoj strategiji, o medijskom zakonu a posebnu pažnju je posvetila  medijima slovačke nacionalne manjine u Srbiji i pitanjima njihove budućnosti, odnosno pitanju buduće privatizacije lokalnih elektronskih medija. Učesnici diskusije su se složili da je za medije od izuzetne važnosti da ostanu slobodni, nezavisni od političke i ekonomske moći, kontrolisani celim društvom uz poštovanje svih etičkih i profesionalnih standarda.
    
Festival je sadržao i propratni kulturni program koji je pod nazivom „Esencija Košica“ predstavio umetničko i zanatsko stvaralaštvo zemalja V4 i pojedinih balkanskih zemalja. Srbiju su predstavljali: Galerija Babka iz Kovačice i naivni slikar Pavel Hajko, pozorišna trupa VHV iz Stare Pazove sa predstavom Miroslava Benke „Slike moga sveta“ i muzička grupa Nit.