49. „Susreti u pivničkom polju“

U Pivnicama je od  14. do 16. novembra 2014. održan 49. međunarodni festival interpretatora slovačke izvornih narodnih pesama – „Susreti u pivničkom polju“. Festival je otvorila potpredsednica AP Vojvodine i predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Ana Tomanova Makanova.

vppoli 002

Ove godine je učestvovalo 22 interpretatora iz slovačkih vojvođanskih sredina i iz Rumunije i Hrvatske. Pevače je pratio narodni orkestar sastavljen od dvanaest članova kojim je predvodio Valentin Mihajlo Grnja.

vppoli 003

Stručni žiri koji je vrednovao izvođenje i autentičnost pesama je radio u sastavu: Juraj Ferik (predsednik), Jarmila Jurica Stupavski i Marija Zdravković, dodelio je sledeće nagrade za interpretaciju: 1. nagradu Tatiani Jaškovoj (SKC „P. J. Šafarik“ iz Novog Sada), 2. nagradu Mihaeli Markovoj (IFA „V šírom poli hruška“, DK „3. oktobar“ iz Kovačice), 3. nagradu Adriani Jozefini Furikovoj (Savez Slovaka i Čeha iz Rumunije), drugu ravnopravnu 3. nagradu su osvojile Ljudmila Ragova i Ana Beređijeva (KUD „Jan Kolar“ iz Selenče) koje su pevale u duetu.

vppoli 004

Dve ravnopravne nagrade za autentičnost su osvojili: Adam Števko (Kulturni centar iz Aradca) i Andrea Lomenova (SKC „P. J. Šafarik“ iz Novog Sada. Specijalnu nagradu za izvedbu je osvojio Robert Zgrablić, predstavnik Matice slovačke iz hrvatskog Osijeka.

vppoli 005

Narodnu nošnju je vrednovala etnolog Vlasta Vinkovičova a dve ravnopravne nagrade za izvornu tradicionalnu nošnju su osvojile Ljudmila Ragova a Ana Beređijeva (KUD „Jan Kolar“ iz Selenče) koje su pevale u duetu i Alena Povolna (DK „Mihal Babinka“ iz Padine).

vppoli 006

Nagradu publike koju dodeljuju prisutni gledaoci u okviru takmičarskog dela programa su osvojili Sara Valenćikova i Vladislav Vahula, članovi SKUD „Pivnice“ iz Pivnica.

vppoli 008

Tatiana Jaškova kao pobednica festivala ujedno je osvojila i Nagradu Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine – statuu umetnice Mire Brtke. Nagrade je u ime NSSNM uručivala Ana Tomanova Makanova.

vppoli 007

U revijalnom delu festivala je održan koncert nagrađenih autentičnih slovačkih narodnih pesama koje su tokom proteklih godina bile nagrađivane a koje su snimljene na CD u saradnji Nacionalnog saveta sa Radio Novim Sadom. Izveli su ih Ana Verešova, Anita Petrakova, Marina Zahorcova, Ana Zornjanova, Rastislav Struhar i Miroslav Menđan.
 

vppoli 009

 

Fotografije iz arhive Andreja Melega