20. Smotra slovačkog dečijeg pozorišnog stvaralaštva „3xĎ“

U periodu od 6. do 9. juna 2013. god. Stara Pazova je bila domaćin 20. Smotre slovačkog dečijeg pozorišnog stvaralaštva „3xĎ“. Ovaj veliki pozorišni praznik malih glumaca svojim prisustvom su uveličali: Ana Tomanova Makanova, predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine koja je u svom govoru između ostalog istakla da „gluma predstavlja jednu veliku umetnost“.

U ime Opštine Stara Pazova prisutne je pozdravio predsednik Đorđe Radinović a u ime Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka lepe reči svima je uputila direktorka Milina Sklabinski. U ime SKUD-a „heroj Janko Čmelik“ u Staroj Pazovi – podstaknut dvadesetom godišnjicom ove smotre, govorio je Aleksandar Bako, glumac i reditelj, jedan od osnivača ove značajne pozorišne manifestacije. Smotru je otvorila svestrana mlada umetnica Ema Kočišova iz Stare Pazove.

Petrovec001

U takmičarskom delu je nastupilo trinaest predstava pre svega iz osnovnih škola i pojedinih slovačkih kulturno-umetničkih, odnosno kulturno-prosvetnih društava u Vojvodini.

Vojlovica001

Smotra je imala dobro osmišljenu četvorodnevnu koncepciju koju su vredno pripremali ne samo domaćini nego i Organizaciono-upravni savet smotre, koordinator Hana Majerova, Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka kao jedan od organizatora. U okviru svečanog zatvaranja 9. juna 2013. god. dodeljene su brojne nagrade. Svaka od predstavica je imala svoje nagrađene predstavnike a predsednica žirija Zuzana Tarnociova, inače dugogodišnja glumica iz Bačkog Petrovca, je istakla da je zajedno sa svojim kolegama Miroslavom Fabrijem, glumcem SNP iz Novog Sada i Janom Makanom, rediteljem iz Novog Sada – imala veoma tešku i odgovornu ulogu da izdvoji najuspešnije učesnike.

Vojlovica002

Konačna odluka žirija je bila u sledećem sastavu: prvo mesto – Zlatnu plaketu je osvojio pozorišni ansambl iz Osnovne škole „Bratstvo“ iz Aradca za predstavu „Pepeljuga“. Drugo mesto – Srebrna plaketa je pripala predstavi „Paća i pirati“ KUD-a „Petrovačka družina“ iz Bačkog Petrovca a trećem mestu – Bronzanoj plaketi su se obradovala deca iz SKPD „Đetvan“ iz Vojlovice za predstavu „Ružno pače vojlovačko“.

Petrovec002

Aradac001