19. sednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine

U Slovačkom narodnom domu u Kisaču je u četvrtak 20. marta održana 19. sednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine (NSSNM). Na dnevnom redu sednice su bili godišnji izveštaji za 2013. godinu i planovi i programi za 2014. godinu institucija kojih osnivač ili suosnivač je NSSNM.

Uvodnu reč za debatu o NIU Hlas ljudu su imali direktor Samuel Žiak i zamenica glavnog urednika Ana Francisti. Usvajajući godišnji izveštaj i plan i program NIU Hlas ljudu većina govornika je izrazila mišljenje da je u proteklom periodu došlo do poboljšanja uređivačke politike, što se ispoljilo i na sadržaju i na formi nedeljnika Hlas ljudu. Uglavnom negativno mišljenje o radu Hlas ljudu je izneo jedino predstavnik Slovačke stranke. Izveštaj i plan i program NIU Hlas ljudu je usvojen većinom glasova uz jedan glas protiv.

Ove godine je NSSNM prvi put usvajao i Izveštaj o radu i realizaciji Godišnjeg programa rada Gimnazije “Jan Kolar” sa domom učenika u Bačkom Petrovcu, za školsku 2012/2013. godinu. NSSNM je prošle godine preuzeo od AP Vojvodine 50 % osnivačkih prave ove najstarije i najznačajnije srednje škole Slovaka u Srbiji. Zbog toga su se članovi NSSNM posvetili samo Izveštaju za prošlu školsku godinu a plan i program za narednu 2014. – 2015. godinu mora biti usvojen do septembra ove godine. Izveštaj koji je predstavio direktor Pavel Beljička je usvojen jednoglasno.

I rad Galerija naivne umetnosti iz Kovačice je prvi put bio na dnevnom redu NSSNM. Pošto direktorka ove institucije Marija Raspir nije mogla da učestvuje na sednici, kratak izveštaj i plan i program rada galerije je podnela Jarmila Čendić, predstavnica opštinske uprave Kovačica. Izveštaj i plan i program su usvojeni jednoglasno.

Predsednica NSSNM Ana Tomanova Makanova je na početku sednice predala predstavnicima slovačkih društava i organizacija iz Kisača monografiju nacionalni savet slovačke nacionalne manjine 2003 .- 2013.