X Muzikološka konferencija

U petak 21. novembra 2014. godine u prostorijama Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka u Novom Sadu je održana X Muzikološka konferencija.

Prisutne je prigodnim govorom pozdravila direktorka Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka Milina Sklabinska vrativši se u vreme osnivanja ove koferencije u 2005. godinu kada je ujedno osnovana i Komisija za muzičku delatnost Odbora za kulturu NSSNM.

xmuzikologia 002

Deset godina održavanja konferencije iz oblasti muzike predstavlja izuzetan doprinos u razvoju teorije muzike, muzikologije i istraživanja iz najrazličitijih oblasti ove vrste kulture vojvođanskih Slovaka. Ovo nesumnjivo dokazuju zbornici radova koji su sistematski izlazili posle svake godine održavanja konferencije. Na ovakav način su sagledane refleksije na pojedine teme kao na primer 60 godina Novosadskog radija, muzički festivali, muzička pedagogija, horsko pevanje, crkvena muzika vojvođanskih Slovaka i sl. Na ovom skupu tokom proteklih deset godina su učestvovali stručnjaci ne samo iz naše države nego i iz Rumunije, Mađarske i Slovačke koji su doprineli kvalitetu konferencije i popularizaciji ove problematike u slovačkom okruženju.

xmuzikologia 003

Učesnici ovogodišnje X konferencije su bili eminentni stručnjaci iz naše sredine, Republike Slovačke i Mađarske. Radni deo X konferencije je imao svoj tematski deo. Vezano za temu „Muzička umetnost u životu čoveka“ prisutni su imali priliku da čuju deset radova iz oblasti muzičke teorije, etnomuzikologije, kulturologije, kao i iz oblasti plesne pedagogije i istraživanja narodnih igara Slovaka u Vojvodini.

xmuzikologia 004

Dan održavanja Muzikološke konferencije je obeležio i koncert akademskog hora „Mladost“ iz Banske Bistrice koji je održan u Svečanoj sali Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu.

X Muzikološku konferenciju je finansijski podržao i NSSNM.

Na osnovu članka Katarine Mosnakove Bagljašove
Fotografije Ana Margareta Valentova