VI Susret slovačkih horova Vojvodine

Dana 9. novembra 2013. god. u Bačkom Petrovcu je održan VI Susret slovačkih horova Vojvodine na kojem je nastupilo sedam slovačkih horova iz Vojvodine i dva gostujuća.

Na koncertu u sali Slovačkog vojvođanskog pozorišta su nastupili: Mešoviti hor SKC „P. J. Šafarik“ iz Novog Sada, dirigent Ana Crveni, Kamerni hor „Viliam Figuš Bistri“ iz Padine, dirigent Janko Tomek, Kamerni hor „Agape“ iz Novog Sada, dirigent Ana Zornjanova, Kamerni hor „Musica viva“ iz Bačkog Petrovca, dirigent Mariena Stanković Krivak, Ženski kamerni hor Zadužbine Stevna Sremca iz Sente, dirigent Valerija Marjanović Fodor, Muški kamerni hor „Skala“ iz Kovačice, dirigent Pavel Tomaš, Mešoviti hor „Tilija“ iz Stare Pazove, dirigent Ana Đurđević, Kamerni hor „Zvoni“ iz Selenče, dirigent Juraj Suđi i Mešoviti hor „Collegium Cantus“ iz Banske Bistrice, Slovačka Republika, dirigent Milan Pazurik.

zbor002

Na programu su izvedena dela pretežno slovačkih kompozitora kao i pesme iz oblasti svetske horske i crkvene muzike. Većina horova je ceo program izvela „a capella“. Na kraju su svi učesnici koncerta zajedno otpevali pesmu „Kakva si mi divna“ Eugena Suhonja pod dirigentskom palicom Prof. PaedDr. Milana Pazurika, Csc.

zbor003

Koncert je u celini ostavio pozitivan utisak. Horovi su uzajamno učvrstili međusobnu saradnju i razmenili mišljenje a dirigenti su se posle koncerta sastali na kraćem razgovoru.

Mariena Stanković Krivak