Ugrožavanje funkcionisanja Javnog servisa Vojvodine znači i kršenje nasleđenih manjinskih prava

Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine, Asocijacija slovačkih novinara i Asocijacija slovačkih lokalnih medija poziva Vladu Srbije da hitno pronađe način kako da pomogne javnom servisu Vojvodine.

Loša finansijska situacija u kojoj se ukidanjem pretplate za Javni servis našao pokrajinski javni servis je posledica dvostrukih standarda koje republičko rukovodstvo primenjuje u slučaju dva Javna servisa. Ugroženost egzistencije manjinskih redakcija dovodi do opadanja nivoa kvaliteta informisanja na manjinskim jezicima i na kraju će dovesti (po najgorem mogućem scenariju) i do redukovanja ovih programa, što bi predstavljalo direktno kršenje nasleđenih prava nacionalnih manjina.

RTV je zaštitnik nacionalnog, jezičkog i kulturnog identiteta manjinskih zajednica, koje žive na teritoriji Vojvodine, i zato ne postoji ni jedan drugi put osim puta očuvanja Javnog servisa Vojvodine. Zahtevamo primenu Ustava Republike Srbije i važećeg Zakona o radiodifuziji, Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, međunarodnih dokumenata koje je naša država usvojila – Okvirna konvencija za zaštitu nacionalnih manjina i Evropska povelja o očuvanju manjinskih jezika i nasleđenih prava. Podsećamo da u članu 20 Ustava Republike Srbije jasno stoji da se „dostignuti nivo ljudskih i manjinskih prava ne može smanjivati“.

Budžetsko finansiranje, koje se nudi kao izlaz, može biti samo privremeno rešenje ovog složenog problema. Obećanje aktuelne vlasti da će se novim zakonom o javnom servisu ukinuti plaćanje RTV pretplate predstavlja narušavanje evropskih standarda, koji se u ovom slučaju ogledaju u načinu finansiranja i nezavisnoj uređivačkoj politici javnog servisa. Zato NRSNM, ASN i ASLM traži hitno usvajanje medijskih zakona, kojima će se odrediti dugoročna strategija finansiranja javnih servisa, bez uticaja države na njih a u skladu sa evropskim standardima.

Javni servis Vojvodine od svog osnivanja informiše na 10 jezika, a jedini je javni servis u Evropi, koji nema svoju zgradu, odgovarajuću opremu za emitovanje i adekvatne tehničko-tehnološke pogodnosti. Čak i uprkos tome Javni servis Vojvodine je u poslednje vreme zabeležio značajnu povećanu gledanost. Zbog toga treba omogućiti da i u buduće ovo javno preduzeće bude pravim javni servisom svih građana Vojvodine koji ne podilazi populističkim ukusima, već objektivno informiše, obrazuje, upućuje i nudi kvalitetne zabavno-popularne sadržaje.

Asocijacija slovačkih lokalnih medija
Asocijacija slovačkih novinara
Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine