Trodnevna žetva dečijeg pozorišnog stvaralaštva

U periodu od 6. do 8. juna 2014. god. Stara Pazova je bila domaćin 21. Smotre slovačkog dečijeg pozorišnog stvaralaštva „3xĎ“.

Ovaj veliki pozorišni praznik malih glumaca su zajedničkim snagama organizovali SKUD „heroj Janko Čmelik“, Opština Stara Pazova, Osnovna škola „heroj Janko Čmelik“, Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka i Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine. U konkurenciji za nagrade nastupilo je 16 dečijih pozorišnih predstava iz 14 slovačkih vojvođanskih sredina a celokupan broj dece glumaca na smotri je bio 260.

3D 002


Sve predstave su pratile dve grupe žirija. Stručni žiri su predstavljali Aleksandar Bako, glumac i reditelj – amater, Miroslav Fabri – glumac SND iz Novog Sada i Zuzana Tarnociova – glumica amater a koordinator festivala je bila Katarina Mosnakova. U sastavu dečijeg žirija su vredno radili: Maja Gedeljovska, Marina Faragova, Jana Rumanova, Ana Lakatošova i Ana Domonjiova.

3D 003


Festival je imao svečano otvaranje i finale koji je osmislila Anamarija Boldocki Grbić sa svojim timom. U ukviru zatvaranja bila je svečana dodela nagrada koje su nagrađenim glumcima uručivale Libuška Lakatošova, predsednica Organizaciono-upravnog saveta „3xĎ“, Katarina Melegova Melihova, predsednica Matice slovačke u Srbiji i Ana Tomanova Makanova, predsednica NSSNM. 

3D 007


Treba istaći da je ovogodišnji pozorišni festival imao nekoliko novina. Osim muzičke, likovne i pozorišne radionice u Staroj Pazovi je deo dece učesnika bio smešten u toku sva tri dana trajanja festivala. Ova deca su imala mogućnost da se uključe ne samo u rad radionica, nego i da odgledaju većinu pozorišnih predstava, da se uključe u prateće aktivnosti a pre svega da se bliže međusobno upoznaju i druže.

3D 008

I na kraju treba istaći da je prvo mesto – zlatna plaketa i Statua Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine pripala deci iz Bačkog Petrovca – članovima KUD „Petrovská družina“ sa predstavom „Mušky z gumipušky“. Drugo mesto – srebrna plaketa je pripala predstavi „Čarodejný kľúč“ dece Osnovne škole „heroj Janko Čmelik“ iz Stare Pazove a trećem mestu – bronzanoj plaketi su se obradovala deca iz Osnovne škole u Pivnicama koja su uvežbala predstavu „Popoluška z medovníkového domčeka“.

3D 006

3D 004

3D 005