58. Književno savetovanje

Dana 7. juna 2014. godine je u svečanoj sali Gimnazije „Jan Kolar“ u Bačkom Petrovcu održano 58. Književno savetovanje. Organizatori ove naše značajne kulturne manifestacije, koja spada u red onih sa najdužom tradicijom, su bili redakcija časopisa za književnost i kulturu „Novi život“, Slovački izdavački centar i Odbor za kulturu NSSNM.

Prisutne su pozdravili glavni i odgovorni urednik časopisa „Novi život“ Adam Svetlik i Ana Tomanova Makanova, predsednica NSSNM.

Glavna tema savetovanje je bila „Književnost, književna nauka i lingvistika – kreativni doprinos Mihala Harpanja (1944), Vićazoslava Hronjca (1944) i Marije Mijavcove (1934)”. Deo programa je bio posvećen dodeli Nagrade časopisa „Novi život” i životnim jubilejima slovačkih vojvođanskih književnika Pavla Mučajija (85) i Viere Benkove (75).

snem 002

Savetovanje je delom imalo i svečani karakter pošto je bilo posvećeno dodeli Nagrade lista „Novi život“. Komisija koja je radila u sastavu Zdenka Valentova Belić, Anamarija Boldocki Grbić i Ladislav Čanji odlučila je da ovu nagradu dodeli književniku i kritičaru Vićazoslavu Hronjcu.

snem 003

U radnom delu savetovanja su učestvovali renomirani univerzitetski profesori iz naše zemlje i inostranstva kao i istaknuti književnici, lingvisti, književni kritičari i ličnosti iz javnog i kulturnog života ne samo iz redova Slovaka u Vojvodini nego i iz Slovačke i susedne Rumunije.