Susret slovačkih novinara 2013

U okviru tradicionalnog godišnjeg Susreta slovačkih novinara u organizaciji Odbora za informisanje Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine, koji je 4. avgusta održan na Slovačkim narodnim svečanostima u Bačkom Petrovcu, dodeljena je nagrada „Ana Njemogova Kolarova“.

Ova nagrada se dodeljuje za novinarski prilog koji se bavi životom slovačke nacionalne manjine u Srbiji, a uslov je da je rad bio objavljen u našim medijima u poslednjih godinu dana na bilo kom jeziku osim na slovačkom. Ove godine nagradu je osvojio Željko Marković za reportažu „Misterija o pazovačkim biciklistkinjama“ objavljenoj u listu „Dnevnik“ iz Novog Sada.

ssn-02

Žiri u sastavu Rastislav Durman (predsednik žirija), Vladimira Dorčova Valtnerova i Rastislav Zornjan je u obrazloženju napisao sledeće: „Željko Marković nagradu dobija zasluženo, prevagnulo je nekoliko razloga, a najvažnija su dva. Prvi, pristup Slovacima kao etničkoj zajednici potpuno je lišen stereotipa – nema tu u prvom planu nošnji, folklora, sukanja i kulena – za Markovića je u fokusu mentalitet i kulturni kod Slovaka, ali samo kao okvir u kome će smestiti toplu ljudsku priču o čoveku pojedincu. Drugi, stil kojim piše – samo naoko lagan, ali pitak, ne ostavlja čitaoca ravnodušnim i drži ga – što garantuje da će to što je napisano biti i čitano“. Inače, na konkurs je stiglo 14 radova a žiri je osim nagrađenog teksta izdvojio još i tekst Nenada Blagojevića „Metle koje su obišle svet“ objavljen u časopisu „Lisa“, kao i radio-reportažu Norberta Šinkovića o tome koliko su Slovaci dobri i uspešni u suživotu sa drugim nacionalnim zajednicama u Vojvodini na primeru mesta Belo Blato, emitovanim na Radiju Slobodna Evropa. Ovo je druga godina kako se održava konkurs za nagradu „Ana Njemogova Kolarova“, a prošle godine ju je osvojila Mandica Knežević za reportažu „Violine majstora Njemčeka“ emitovanu na Radiju Novi Sad.

Na Susretu slovačkih novinara je osim ove nagrade dodeljena i specijalna nagrada za doprinos u oblasti kulture, koja je ustanovljena uoči proslave desetogodišnjice od osnivanja Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine. Predsednica Nacionalnog saveta Ana Tomanova Makanova ju je dodelila Prof. Dr. Mihalu Babjaku, docentu na Filzofskom fakultetu u Bratislavi na odeljenju za estetiku. U narodu je poznat kao naučnik i umetnik, pozorišni i operski reditelj, dramaturg, pisac, publicista i kao nosilac brojnih nagrada i priznanja.

Foto: Jasmina Panjik