Stara Pazova na Folklornim svečanostima u Ðetvi

U periodu od 12. do 14. jula 2013. god. u Ðetvi (Slovačka) je održana 48. međunarodna manifestacija narodne kulture – „Folkolorne svečanosti ispod Poljane“. Ðetva u tom periodu obično oživi preko muzike, pesme, svečane atmosfere i ugosti oko 1500 učesnika.

Na sceni amfiteatra u Ðetvi koji spada među najimpresivnije scene u prirodi, izvedeno je devet scenskih i u arealu dvadeset sedam pratećih programa. Među atraktivne scenske nastupe spada i „Nedelja Slovaka koji žive u dijaspori“ – tradicionalni koncert folklorista iz celog sveta koji je bio održan četrdeseti put.

pazova002

Iz Srbije su u okviru ovog programa nastupili članovi Folklornog ansambla „Klasy“ pri Slovačkom kulturno–umetničkom društvu „heroj Janko Čmelik“ iz Stare Pazove kao laureati prošlogodišnjeg Festivala folklora „Tancuj, tancuj…“ Osim Stare Pazove učestvovali su i gosti iz Češke, Francuske, Hrvatske, Poljske, Rumunije, Engleske, Kanade i Mađarske. Sponzor koncerta je bio Ured za Slovake koji žive u dijaspori a njegovoj umetničkoj noti su doprineli Vlastimil Fabišik, Dušan Gelien, Martin Kopor, Ivana Fabišikova, Paljo Gažo, Dan Rosenberg a Juraj Hurak.

pazova003

 
Vojvođanski Slovaci na Podpoljanskim svečanostima u Ðetvi su učestvovali i u realizaciji škole igara sa Donje zemlje koju su organizovali Martin i Tatiana Urbanovi. Dana 13. jula u prepodnevnim časovima u arealu amfiteatra u Ðetvi zainteresovani su imali mogućnost da igraju igre iz Kisča koje je vodio Vladimir Medveđ, takođe igre iz Janošika koje je vodila Katarina Mosnakova i igre iz Stare Pazove koje je vodio Zlatko Ruman.

NSSNM je folklornom ansamblu iz Stare Pazove finansirao put u Ðetvu.

pazova004

pazova005

pazova006