Srpski prevod Istorije Slovačke

U reprezentativnim prostorima Skupštine AP Vojvodine u Novom Sadu dana 4. aprila 2013 održana je promocija knjige „Istorija Slovačke“ autora akademika Dušana Kovača u prevodu na srpski jezik Samuela Boldockog. Ova publikacija je rezultat saradnje između Vojvođanske akademije nauka i umetnosti i Slovačke akademije nauka.

Na promociji su prisustvovali: predsednik Skupštine APV Ištvan Pastor, predstavnik Ambasade Slovačke Republike Rastislav Kostilnik, predsednik Vojvođanske akademije nauka i umetnosti – akademik Julijan Tamaš, generalni sekretar  Vojvođanske akademije nauka i umetnosti – prof. dr. Miloš Tešić, prevodilac – profesor Samuel Boldocki, potpredsednica Skupštine APV Ana Tomanova-Makanova i ostali. Moderator promocije je bila Milina Sklabinski – direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka. Muzičke tačke su izveli: Olivera Gabrinji, Ana Zornjan, Ivan Slavik, Ervin Malina i Đorđe Petriško. Lepote Slovačke su predstavljene putem video prezentacije njenih pojedinih lokaliteta, koji se nalaze na listi kulturno-istorijskih spomenika UNESCO-a.

kniha002

O knjizi je govorio autor Dušan Kovač, koji je izneo svoj kritički stav prema istoriji Slovačke. Kako je istakao – nije ostao ravnodušan ni prema tamnim mestima bez obzira što svoju državu izuzetno ceni i voli. U knjizi je odgovorio na tri klasična pitanja istoričara: odakle potičemo, ko smo i kuda vodi naš cilj. Generalni sekretar VANU M. Tešić govorio je o saradnji sa Slovačkom akademijom nauka a profesor Samuel Boldocki je izneo svoje utiske u vezi prevođenja ove knjige i ujedno je pročitao svoju recenziju.

kniha003

Predsednica NSSNM Ana Tomanova-Makanova je istakla da Slovačka i Srbija imaju tradicionalno dobre bilateralne odnose u oblasti ekonomije, kulture i politike i da slovačka manjina predstavlja most između ove dve države posebno u oblasti obrazovanja i kulture. U ovom kontekstu istorija Slovačke u prevodu na srpski jezik predstavlja neku vrstu pomoćne literature ka boljem upoznavanju ova dva bratska slovenska naroda.

kniha004