Seminar inspirisan pozorištem za decu

Dva odbora NSSNM – za kulturu i za obrazovanje su dana 3. oktobra 2015. u Klubu „VHV“ SKUD „heroj Janko Čmelik“ u Staroj Pazovi realizovala okrugli sto – seminar na temu „Dramsko vaspitanje“ u okviru kojeg je sagledana 22. dečija pozorišna smotra „3xГ.

U Pazovu su doputovali skoro svi reditelji – pre svega učitelji u školama gde se nastava izvodi na slovačkom jeziku, koji su nastupili sa svojim učenicima na ovogodišnjoj 22. smotri.

seminar deti pazova 002

Reditelji su došli iz sledećih sredina: Šid, Bingula, Novi Sad, Aradac, Belo Blato, Selenča, Pivnice, Kulpin, Vojlovica, Kovačica i brojni staropazovački prosvetni radnici koji rade sa svojim učenicima na pozorišnim predstavama.

seminar deti pazova 003

Članovi stručnog žirija i umetnički direktor su izneli svoja zapažanja sa nedavne smotre a u nastavku se razvila diskusija, odnosno razmena iskustava među nastavnicima. Jedan od problema je pronalaženje savremenih tekstova pozorišnih predstava a bilo je reči o položaju pozorišne sekcije u pojedinim školama, o uzajamnoj saradnji nastavnika predmetne nastave prilikom pripremanja predstave kao jedan od lepih primera prakse, podvučen je značaj pozorišne edukacije a posebno na početku, dok je tekst u fazi pripreme i slično.

seminar deti pazova 004

Nastavnici – reditelji su se na početku školske godine inspirisali za rad u narednom periodu a zasigurno će da ih motiviše i finansijska nagrada koju će uskoro dobiti za svoj doprinos ka unapređenju pozorišne umetnosti, odnosno negovanju maternjeg jezika.

U okviru planiranih sredstava Komisije za pozorišnu i audio-vizuelnu umetnost Odbora za kulturu za podršku pozorišnoj produkciji za decu je bilo izdvojeno 200.000,00 dinara.