Sa dodele nagrada književnog konkursa „Šta sve može lepa reč“

U Osnovnoj školi „Jan Kolar“ u Selenči su dana 5. marta 2014. god. dodeljene nagrade 3. književnog kunkursa „Šta sve može lepa reč“ za učenike viših razreda osnovnih škola i za učenike srednjih škola i gimnazija.

Konkurs je bio raspisan od strane Komisije za književnu delatnost Odbora za kulturu NSSNM, Odbora za obrazovanje NSSNM i Slovačkog izdavačkog centra, trajao je do do 15. novembra 2013. god. ali zbog opravdanih razloga dodela nagrada je usledila tek početkom marta 2014. godine.

slovo002

Na konkurs je pristigao izuzetno velik broj književnih radova, čak 90. Od toga 75 u kategoriji učenika osnovnih škola i 15 u kategoriji učenika srednjih škola. Može se reći da je u celini bio veoma uspešan i da je obuhvatio većinu škola u Vojvodini u kojima se odvija nastava na slovačkom jeziku. Radove je vrednovala komisija u sastavu Martin Prebuđila (predsednik) i Svetluša Hlavač i Pavel Matuh (članovi).

slovo003

Prisutne je u okviru programa svečane dodele nagrada pozdravila direktorka Svetlana Zolnjanova koja je ujedno i predsednica Odbora za obrazovanje NSSNM, svečanost je uveličala i predsednica NSSNM Ana Tomanova Makanova a izveštaj komisije koja je vrednovala radove je podneo predsednik Martin Prebuđila. Sledila je dodela nagrada učenicima propraćena izuzetno uspešnim muzičkim tačkama hora i orkestra Osnovne škole „Jan Kolar“ koje vodi profesor muzičkog vaspitanja Juraj Suđi.

slovo004

 

Nagrađeni u kategoriji viših razreda osnovnih škola:

1. nagrada – Hana Čižikova, učenica VIII.1 iz Osnovne škole „Mlada pokolenja“ iz Kovačice
2. nagrada – Anja Marčokova, učenica VIII.2 iz Osnovne škole „Ljudovit Štur“ iz Kisača
2. nagrada – Anabela Stošić, učenica VII.2 iz Osnovne škole „heroj Janko Čmelik“ iz Stare Pazove
3. nagrada – Valentina Imrekova, učenica VI.1 iz Osnovne škole „15. oktobar“ iz Pivnica
3. nagrada – Kristina Kovačova, učenica VIII.b iz Osnovne škole „Jan Kolar“ iz Selenče

Nagrađeni u kategoriji srednjih škola i gimnazija:

1. nagrada – Malvina Zolnjanova, učenica III. razreda iz Gimnazije „Jan Kolar“ u Bačkom Petrovcu
2. nagrada – Jana Domonjiova, učenica IV. razreda iz Gimnazije „Jan Kolar“ u Bačkom Petrovcu
3. nagrada – Jaroslava Majerova, učenica III. razreda iz Gimnazije „Jan Kolar“ u Bačkom Petrovcu

Tema konkursa je bila slobodna i ovom prilikom napominjemo da cilj ili uslov ovog konkursa nije slanje velikog broja radova i da bi učenicima trebala da se omogući sloboda izražavanja da bi se u njihovom intimnom svetu stvorili prostor i inspiracija za nastanak literarnih radova. To je jedan od načina da se izbegne kvantitet i da se podstiče stvaranje što kvalitetnijih i originalnijih radova.

slovo005

slovo006

slovo007