Prvi seminar kreativnog pisanja

U periodu od 8. do 10. avgusta 2014. u Gložanu u organizaciji Odbora za kulturu NSSNM uz finansijsku podršku Kancelarije za Slovake u dijaspori bio je organizovan 1. Seminar kreativnog pisanja.

Idejno je ovakvu vrstu kreativnog okupljanja mladih osmislila Zdenka Valent Belić, predsednica Odbora za kulturu NSSNM koja je zajedno sa koordinatorkom Odbora za kulturu osmislila i napisala projekat u Kancelariju za Slovake u inostranstvu u Slovačkoj.

kreativne 002

Seminar predstavlja specifično nadovezivanje na literarne konkurse časopisa „Novi život“, „Zornička“, „Vzlet“ kao i konkursa „Šta sve lepa reč može“. Učestvovali su nagrađeni učenici srednjih škola i studenti sa ovih konkursa a cilj projekta je bio da motiviše i inspiriše dvanaest talentovanih autorki: Anetu Lomenovu, Andreu Lomenovu i Janu Domonjiovu iz Kisača, Anu Kukučkovu iz Luga, Martinu Bartošovu i Elenku Vrškovu iz Gložana, Malvinu Zolnjanovu i Tatianu Križovu iz Selenče, Teodoru Belić iz Novog Sada, Kristinu Turčanovu, Jaroslavu Majerovu i Ivanu Bažikovu iz Bačkog Petrovca.

kreativne 003

Na seminaru su predavali stručnjaci iz ove oblasti: Dr. Marta Součkova iz Slovačke koje je ujedno i lektorka slovačkog jezika i kulture Univerziteta u Novom Sadu i Dr. Miron Pukan sa Filozofskog fakulteta u Prešovu (Slovačka). Upravo njih dvoje ovakvu vrstu seminara već duže uspešno organizuju u Slovačkoj. Kao treći predavač je bio naš književnik i novinar Martin Prebuđila, predsednik Književne komisije Odbora za kulturu NSSNM.

kreativne 004

Sve učesnice seminara su izrazile opšti pozitivan utisak. Posebno su istakle komunikaciju, tehnike pisanja i ideje o kojima u školi nisu imale priliku da čuju. Predavači su na seminaru podvukli značaj povratne informacije, analize i vrednovanja u okviru kreativnih radionica što talentovanim autorkama u njihovom radu može da donese kvalitativni pomak.

kreativne 005

Ovaj pilot projekat je na opšte zadovoljstvo obezbedio garanciju da zaživi i u narednom periodu. To je ujedno lepa prilika da se motivišu i podstaknu mladi autori i da se i na ovakav način osigura budućnost slovačke vojvođanske književnosti.

kreativne 006

kreativne 007

kreativne 008

kreativne 009