Ministar Dušan Čaplovič je posetio Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine

Ministar obrazovanja, nauke i sporta Republike Slovačke Dušan Čaplovič boravio je od 20. do 22. oktobra u radnoj poseti Srbiji.

Ovom prilikom je osim Beograda i Novog Sada posetio  i sredine u kojima žive pripadnici slovačke nacionalne manjine: Lalić, Selenču, Staru Pazovu, Dobanovce, Janošik, Padinu, Kovačicu i Bački Petrovac. Tokom zvaničnih razgovora sa predstavnicime državne uprave, pokrajinskih organa i Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine govorilo se i o nekim pitanjima vezanim za slovačku nacionalnu manjinu. Jedna od tema razgovora bila je i nostrifikacija fakultetskih diploma stečenih na univerzitetima u Republici Slovačkoj. Obe strane su se saglasile da je neophodno omogućiti bržu i jednostavniju nostrifikaciju kako bi se što veći broj mladih, nakon obrazovanja u Slovačkoj, vratilo u svoja rodna mesta i tako svojim novostečenim znanjima i iskustvom dalo doprinos zajednici iz kojih su potekli.

U bilateralnim razgovorima je razmotrena mogućnost otvaranje  isturenih odeljenja Univerziteta  iz Bratislave i  Banske Bistrice u Novom Sadu.

U delegaciji koja je posetila Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine su osim ministra Čaploviča bili prisutni i ambasador SR Jan Varšo, konzulka Olga Benjova, predsednik Kancelarije za Slovake u dijaspori Igor Furđik i direktor sekcije za dotacije i ekonomiju Kancelarije Milan Koščo.

Predstavnici Nacionalnog saveta su informisali ministra Čaploviča o aktivnostima Nacionalnog saveta kao organa kulturne autonomije Slovaka u Srbiji.