„Šta sve može lepa reč“ po peti put

V organizaciji Komisije za literarno-izdavačku delatnost odbora za kulturu Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine u Osnovnoj školi „Sava Šumanović“ u Erdeviku 22. decembra 2015. godine bile su dodeljene nagrade 5. književnog konkursa „Šta sve može lepa reč“.

1-co 2015 002

Na konkurs je pristiglo 48 radova u kategoriji viših razreda osnovnih škola i 16 radova u kategoriji učenika srednjih škola. Radove je vrednovao žiri u sastavu Martin Prebuđila (predsednik) i članovi Svetluša Hlavač i Pavel Matuh.

1-co 2015 003

Program je vodio Martin Prebuđila, goste i prisutne je pozdravila direktorka škole Natalija Punoš a pozdravnu reč je održao i Jan Slavik, predsednik Odbora za kulturu NSSNM kao i Svetluša Hlavačova, koordinatorka odbora za kulturu NSSNM. Nagrađeni učenici su u Erdevik doputovali iz Padine, Kovačice, Selenče, Pivnica, Bačkog Petrovca i Stare Pazove.

1-co 2015 004

Svečana dodela nagrada kraj blistave novogodišnje jelke bila je upotpunjena veoma lepim i simpatičnim tačkama učenika iz Bingule, Ljube i Erdevika koje su priredile profesorke Ruženka Đurikova, Stanislava Plavšićeva i Sonja Sladekova.

1-co 2015 005

Prvu nagradu na konkursu je osvojila Denisa Hanuljova iz Bačkog Petrovca a drugu nagradu su podelile Zuzana Tomašikova iz Padine i Lea Herčekova iz Pivnica. Treću nagradu su podelili: Laura Hruškarova iz Stare Pazove, Filip Straka iz Kovačice i Karmena Kovačova iz Selenče.

1-co 2015 006

U kategoriji učenika srednjih škola prvu nagradu je osvojila Emilija Jana Palešova iz Erdevika, učenica Gimnazije „Jan Kolar“ u Bačkom Petrovcu, druga je pripala Hani Čižikovoj, učenici Gimnazije „Mihajlo Pupin“ u Kovačici i Anabeli Stošić, učenici Gimnazije „Branko Radičević“ iz Stare Pazove.

Treću nagradu su osvojile Tatiana Križova i Marina Turčanova, učenice Gimnazije „Jan Kolar“ iz Bačkog Petrovca. Dodeljene su i tri specijalne nagrade: Uni Brtkovoj i Igoru Čižiku, učenicima osnovne škole u Kovačici i Nini Marčokovoj, učenici osnovne škole u Kisaču.

Fotografisao Andrej Meleg