Edukativni izlet članica Asocijacije slovačkih udruženja žena

U periodu od 30. oktobra do 1. novembra 2015. u organizaciji Asocijacije slovačkih udruženja žena bio je realizovan edukativni izlet u Slovačku.

Učestvovalo je 61 članica iz 15 društava žena, članica ove asocijacije, iz Bačkog Petrovca, Bačke Palanke, Dobanovaca, Hajdučice, Gložana, Kovačice, Kulpina, Kisača, Lalića, Padine, Selenče, Silbaša i Stare Pazove.

edu zajazd 2015 002

Tokom trodnevnog izleta članice su imale predavanje o Ljudevitu Šturu, učestvovale su u radionicama veza krivom iglom, izrade čipke, proizvodnje tkanina i ukrašavanja uskršnjih jaja koju su im priredile članice udruženja građana iz Vajnora – Bratislave. Bila je to prilika da se upoznaju i sa lepotama Bratislavskog i Smoleničkog zamka i kulturno-istorijskih znamenitosti Modre, Bratislave i Trnave.

edu zajazd 2015 003

Članice su odslušale divno predavanje o Ljudevitu Šturu vodiča K.Kanteka koji im je ujedno pokazao i mesto Modru. Ovde su posetile mesto na kojem je sahranjen Lj. Štur, školu u kojoj je predavao Dositej Obradović, crkve i prodavnicu čuvene modranske keramike.

edu zajazd 2015 004

Posle aktivnog troipočasovnog učešća u radionici u Vajnorima kod Bratislave članice udruženja je primio gradonačelnik Vajnora posle čega su pogledali crkvu na trgu a posle ručka i Bratislavski zamak.

edu zajazd 2015 005

Trećeg dana su posetili zamak u Smolenicama o kojem su interesantno govorili vodiči. Posle obilaska zamka su posetile grobnicu poslednjih vlasnika iz porodice Palfi. U Smolenicama su posetile i muzej Molpir u kojem su sačuvani razni predmeti iz prošlosti ove oblasti i spomen sobu pronalazača padobrana Štefana Baniča. Posetile su i kulturno-istorijske znamenitosti Trnave kao i kosturnicu u dvorištu nadbiskupa katoličke crkve.

Putne troškove ovog izleta je snosio NSSNM u visini od 192.000,00 dinara.

Viera Miškovicová