Čajaku sa poštovanjem i zahvalnošću

U subotu 23. novembra 2013. u prostorijama OŠ „Jan Čajak“ u Petrovcu, profesori, kulturne ličnosti, Petrovčani i ostali gosti su obeležili jubilej 150. godina od rođenja učitelja, pisca, urednika, patriote, humaniste, čoveka sa velikim srcem – Jana Čajaka. Svojim prisustvom proslavu su uveličali i uvaženi gosti iz Rumunije, Mađarske, Slovačke kao i direktori i nastavnici iz različitih sredina u Vojvodini.

Da bi obeležili ovu godišnjicu, učenici i nastavnici Osnovne škole „Jan Čajak“ u saradnji sa Udruženjem slovačkih učitelja realizovali su svečanu akademiju o životu i radu ovog uvažneg pisca koji je svojim radom pokušao da produbi slovačku nacionalnu svest i podigne kulturni nivo vojvođanskih Slovaka.

Svečanu akademiju pod nazivom „Svestrana i kreativna ličnost Jana Čajaka“ otvorio je učenički film. Na osnovu prethodno pripremljenog scenarija, zajedno sa svojim nastavnicima slovačkog jezika a u saradnji sa TV Petrovcom učenici iz devet osnovnih škola sa nastavom na slovačkom jezikusu na 6. Učeničkom seminaru napravili svoj prvi film pod nazivom „U sećanju na Jana Čajaka“. Zatim su svi prisutni zajedno otišli na groblje u Bačkom Petrovcu i položili buket cveća na njegov grob.

Nakon sprovođenja ovog svečanog čina naši književni kritičari, istoričari, pisci su svojim prigovorima odali počast ovoj svestranoj i kreativnoj ličnost – Janu Čajaku.

Na kraju svečane akademije je Jan Brna u funkciji potpredsednika Odbora za obrazovanje NSSNM svim prisutnim gostima poklonio fotoreprodukciju Jana Čajaka i DVD sa učeničkim filmom „U sećanju na Jana Čajaka“.

 

Marija Andrašik