48. „Susreti u pivničkom polju“

U Pivnicama je u periodu od 25. do 27. oktobra 2013. god. održan 48. međunarodni festival interpretatora slovačke izvornih narodnih pesama – „Susreti u pivničkom polju“. Festival je otvorila predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Ana Tomanova Makanova.

Ove godine je učestvovalo samo 17 interpretatora koji su svojom izvedbom i nošnjom dostojno reprezentovali svoje sredine. Nažalost epitet „međunarodni“ je ovog puta ostao samo u nazivu susreta, pošto su se takmičili samo slovački vojvođanski predstavnici a inostrani su izostali. Pevače je pratio narodni orkestar sastavljen od dvanaest članova kojim je predvodio Valentin Mihajlo Grnja.

IMG 0554crop

Stručni žiri koji je vrednovao izvođenje i autentičnost pesama je radio u sastavu: Juraj Ferik (predsednik), Jarmila Jurica Stupavski i Marija Zdravković, dodelio je sledeće nagrade za interpretaciju: 1. nagradu Vlasti Vahulovoj iz Pivnica, 2. nagradu Aniti Petrakovoj iz Kovačice, dve ravnopravne 3. nagrade Andreji Šimovoj iz Kulpina i Andreji Lačokovoj iz Bačkog Petrovca.

IMG 0514

 

Dve ravnopravne nagrade za autentičnost pesama su osvojili: Leonora Suđiova iz Selenče i Denis Galas iz Padine.

Narodnu nošnju je vrednovala etnolog Vlasta Vinkovičova a dve ravnopravne nagrade za izvornu tradicionalnu nošnju su osvojili Leonora Suđiova iz Selenče i Mario Erak iz Gložana.

 

IMG 0520

 

Nagradu publike koju dodeljuju prisutni gledaoci u okviru takmičarskog dela programa su osvojile Vlasta Vahulova iz Pivnica i Leonora Suđiova iz Selenče.

Vlasta Vahulova iz Pivnica kao pobednica festivala ujedno je osvojila i Nagradu Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine – statuu renomirane umetnice Mire Brtke. Nagrade je u ime NSSNM uručivao Jan Majorski, potpredsednik NSSNM za Srem.

IMG 0524

48. „Susreti u pivničkom polju“ su se ovog puta organizovali po novom modelu organizovanja po kojem osnivači festivala su Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine i SKUD „Pivnice“ u Pivnicama, organizatori su bili NSSNM, SKUD „Pivnice“, Opština Bačka Palanka i Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka. Moderator festivala je bio Rastislav Zornjan a koordinator je bio Marijan Pavlov. U revijalnom delu poslednjeg nedeljnog koncerta su nastipili i operski pevači Jaroslava Benkova Vlčekova i Boris Babik kao i Kamerni hor Vilijama Figuša Bistrog iz Padine.

IMG 0531

IMG 0546

IMG 0549