45. „Pozorišni lovor“ u Kovačici

U periodu od 24. oktobra do 2. novembra 2014. godine u Kovačici je održana 45. Smotra slovačkog amaterskog dramskog stvaralaštva u Srbiji „Pozorišni lovor“ u čast obeležavanja sto godina godina pozorišta u ovoj sredini. Idejni tvorac svečanog programa otvaranja je bila Danka Hriešikova a u njemu su učestvovalim mladi glumci: Andrej Vereski, Jan Hrćan, Milina Čižikova i Anamarija Halupova.

Uvodna reč prilikom otvaranja smotre pripala je Pavlu Jonašu, predsedniku Pozorišta „VHV“ scene u Kovačici a smotru je otvorila Ana Tomanova Makanova, potpredsednica Skupštine AP Vojvodine i Predsednica NSSNM.

U takmičarskom delu smotre je nastupilo jedanaest pozorišnih predstava, jedna predstava je bila otkazana a jedna je izvedena van konkurencije. Stručni žiri je radio u sledećem sastavu: Miroslav Fabri, glumac Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, Monika Necpalova iz Slovačke Republike i Danka Hriešikova iz Kovačice. Koordinatorka festivala je bila Ivana Svetlikova.

Na smotri su učestvovali slovački amaterski pozorišni ansambli iz Kovačice, Stare Pazove, Padine, Novog Sada, Lalića, Kulpina, Vojlovice – Pančeva, Aradca i Bačkog Petrovca.

Apsolutni pobednik na „Pozorišnom lovoru“ je bila pozorišna predstava Pozorišta „VHV“ scene u Kovačici „Starý frfloš“ Karla Goldonija u režiji Jana Makana. Ova predstava je osim zlatne plakete nagrađena i statuom Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine.

vavrin 002

U okviru svečanog zatvaranja smotre izvedena je predstava „Sumnjivo lice“ Slovačkog vojvođanskog pozorišta u režiji Aleksandra Baka.

„Pozorišni lovor“ su i ove godine zajednički organizovali: Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine, Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka, Opština Kovačica i Dom kulture „3. oktobar“ iz Kovačice. Finansijski su ga podržali: Kancelarija za Slovake u inostranstvu, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Opština Kovačica, Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka i Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine.

Fotografije iz arhive:
Ane Margarete Valentove, Aničke Halupove i Andreja Melega


vavrin 003

vavrin 004

vavrin 005

vavrin 006

vavrin 007

vavrin 008

vavrin 009

vavrin 010

vavrin 011

vavrin 012