40. „Babinkovi susreti“ u Padini

U subotu 5. septembra 2015. godine Opštinska biblioteka u Kovačici – odelenje u Padini bila je domaćin 40. „Babinkovih susreta“ pod nazivom „Pieseň všade okolo a báseň len v nás – 40. Babinkove stretnutia 2015“.

Na početku susreta prisutnima se obratila Zdenka Obšustova, bibliotekarka odeljenja Opštinske biblioteke u Padini a posle je u ime Opštinske biblioteke u Kovačici goste pozdravila i bibliotekarka Jaroslava Pavlikova. 40. „Babinkove susrete“ svečano je otvorila Ana Tomanova Makanova, predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine koja je istakla da je ova institucija izdvojila milion dinara na rekonstrukciju biblioteke u Padini.

O stvaralaštvu i životu najpoznatijeg slovačkog književnik i pesnika iz Banata Mihala Babinke su govorili književnik Lađislav Čanji, književnik i predsednik Komisije za književno-izdavačku delatnost Odbora za kulturu Martin Prebuđila, urednica mesečnika za književnost i kulturu „Nový život“ Zdenka Valentova Belić kao i književnici i pesnici Jozef Klaćik, Katarina Hricova i Marija Kotvašova Jonašova.

Prisutni su predložili da ovi susreti prerastu u manifestaciju od posebnog značaja za slovačku nacionalnu manjinu. U okviru ovih susreta instalirana je prodajna izložba književnih izdanja Slovačkog izdavačkog centra iz Bačkog Petrovca.

NSSNM je za ovu manifestaciju nizdvojio 70.000,00 dinara.