21. festival dečijeg folklora „Zlatá brána“

U periodu od 20. do 22. juna 2014. godine u Kisaču je održan 21. Dečiji folklorni festival „Zlatá brána“. Centralni program festivala je bio trećeg dana održavanja – 22. juna na sceni zamka na kojoj su pesmom, plesom ili igrom nastupili ansambli iz Kisača, Vojlovice, Šida, Selenče, Luga, Hajdučice, Gložana, Stare Pazove, Janošika, Boljevaca, Bačkog Petrovca, Padine, Erdevika, Bingule, Ljube, Silbaša, Padine, Lalića, Dobanovaca, Kovačice, Aradca, Bačke Palanke, Pivnica, Despotova, hrvatskih sredina Soljani i Ilok kao i iz Novih Zamki iz Slovačke Republike.

U okviru svečanog otvaranja festivala prisutne su biranim rečima pozdravili: direktorka festivala Ana Hrćan-Leskovac, predsednik Saveta Mesne zajednice Kisač Jan Slavik, član Gradskog saveta Skupštine grada Novi Sad zadužen za kulturu Vanja Vučenović i potpredsednica Skupštine APV i predsednica NSSNM Ana Tomanova Makanova.

brana 002

Festival su otvorili glumci Kulturno-informacionog centra Kisač – Kristina Madacka i Kristian Križan, članovi DFA „Vienok“ i Tijana Pećkovska, učenica generacije u školskoj godini 2013/2014 u OŠ „Ljudevit Štur“ u Kisaču. Moderatori festivala su bili Aleksandar i Miroslav Kolar, Ivan Madacki, Hana Katarina Ðurovkova, Kriastian Križan, Ema Francistiova, Kristina Madacka, Daniel Mihalj i Miroslav Ðurko Vrška. Autor scenarija i režije je bio Jan Privizer a voditelji svečanog programa otvaranja su bili Svetlana Gaškova i Branislav Balca.

brana 003

Stručni žiri je bio u sledećem sastavu: Ervin Malina, Ana Medveđova Gaškova i Jaroslav Gabrinji, mladi stručnjaci iz oblasti muzike i etnologije.

brana 004

Prema njihovom mišljenju najuspešniji su bili članovi DFA „Glovličky“ iz Aradca. Oni su osvojili ne samo Nagradu NSSNM u obliku statue, nego i zlatnu plaketu. Deca iz Aradca su izvela izvorni ples „Smrtnuvania“ koji je priredila i uvežbala Marina Malova. Drugu nagradu – srebrnu plaketu je osvojio DFA „Vienok“ KIC Kisač za stilizovani ples „Na Torine“. Autor je bio Vladimir Medveđ a vođa orkestra Miloslav Kardelis. Treću nagradu – bronzanu plaketu su osvojili članovi DFA KPD „Jednota“ iz Gložana koji je izveo Dečije igre. Autor ove koreografije je bio Jaroslav Kriška.

brana 005

Dečiji folklorni festival „Zlatá brána“ su osim brojnih prijatelja, sponzora i medijskih partnera finansirali Grad Novi Sad, Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Kancelarija za Slovake u dijaspori i Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine u Srbiji.

brana 006
brana 007

Foto: Elena Šrankova, urednica nedeljnika „Hlas ljudu“