16. Festival „Leti pesma, leti“

Festival slovačke popularne muzike za decu „leti pesma leti“ je održan već 16. put. Zahvaljujući njemu je nastao veliki broj pesama raznih žanrova vokalno-instrumentalne muzike za decu. Na ovaj način ovaj muzička manifestacija podstiče nastanak muzičkog stvaralaštva za decu.

Ovogodišnji festival muzičkog stvaralaštva za decu je bio održan 14. decembra u sali Doma kulture „3. oktobar“ u Kovačici a izvedeno je 13 novih pesama. Pozdravni govor je održala Ana Tomanova-Makanova, predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine a festival je svečano otvorila Aleksandra Vašekova, pobednica prošlogodišnjeg festivala. Do sada je zahvaljujući ovom festivalu nastalo 360 pesama.

LPL2014 002

Mlade interpretatore na festivalu je pratio orkestar sastavljen od sedam članova: Jan Petrovič (gitara), Jan Tomek (bas gitara), Jan Litavski (bubnjevi), Milan Milisavljević, Branislav Gagić i Karol Bečei (duvački instrumenti) i Jan Petrovič (klavijature). Članovi stručnog žirija su radili u sledećem sastavu: Juraj Ferik, Jarmila Jurica-Stupavski, Jaroslav Nemček i Zuzana Lenhartova. Dok su vrednovali mlade izvođače i autore njihovih pesama, publika u sali je na zaokruživanjem posebnim listićima birala svoje favorite.

LPL2014 003

Simpatije publike je osvojila pesma „Ljubav svuda oko nas“ dvojice autora Jana Šofranke i Adama Tornjoša u izvedbi Andreje Babkove. Predsednik stručnog žirija Jaroslav Nemček je izrazio svoje mišljenje o kvalitetu ovogodišnjeg festivala i podvukao kvalitet kompozicija i interpretacije. Po mišljenju žirija treću nagradu – bronzanu plaketu NSSNM je osvojila pesma „Srećna“ autora Željka Suhaneka koji je bio inspirisan teksom Viere Tornjošove koja je dobila nagradu za svoj tekst – zlatnu plaketu NSSNM. Pesmu je izvela Aleksandra Vašekova.

LPL2014 004

Po mišljenju žirija Marian Častvan je uspešno otpevao pesmu „Marsovac u bašti“ autorke Leonore Suđiove na tekst Pavla Jankovića–Šoleta i ujedno je osvojio treću nagradu za interpretaciju. Drugu nagradu za kompoziciju i srebrnu plaketu NSSNM je osvojila Katarina Petrašova koja je napisala i tekst i kompoziciju pesme „Sviđaju mi se plave oči“ a za izvođenje ove pesme Gabriela Svetlikova je dobila drugu nagradu.

Pobedu sa festivala je odnela pesma „Julski dan“ kompozitora i autora teksta Ladislava Petroviča koji je osvojio pored zlatne plakete NSSNM i specijalnu nagradu ove institucije – statuu multimedijalne umetnice Mire Brtke. Pobedničku pesmu je izvela Iveta Petrovičova koja je osvojila simpatije publike i ujedno prvu nagradu za interpretaciju.

LPL2014 005

Osim spomenutih učesnika na festivalu „Leti pesma, leti“ 2014 još su nastupili: Aleksandra Vašekova (pesma „Srećna“), Valentina Halupova (pesma „Indijanci“ autorka pesme – Elena Krošlakova, tekst – Ana Čapandova), Martina Tomanova (pesma „Nesmeš – moraš“, autor pesme Samuel Medveđ, tekst Juraj Bartoš), Anamarija Kolarova (pesma „Zima je“, autorka pesme – Elena Krošlakova, tekst Ana Čapandova), Marija Galikova (pesma „U našem dvorištu“, autor pesme Pavel Tomaš ml, tekst Pavel Galik), Teodora Šimonova (pesma „On i ona, ti i ja“, autori pesme Teodora i Robert Šimon, tekst Elena Hložanova), Ines Juricova (pesma „Kuda nestaju leptirovi“, autor pesme Samuel Medveđ, tekst Daniel Hevier), Mihaela Papova (pesma „Zaljubljeni mačak, autor pesme Juraj Suđi ml., tekst Marija Vrškova) i Jana Galasova (pesma „Rastanak sa školom“ autor pesme i teksta Katarina Petrašova).

LPL2014 006

Festival „leti pesma, leti“ je prerastao lokalne granice i postao manifestacija koja je od posebnog značaja za slovačku nacionalnu manjinu. Zajednički su ga organizovali Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine, Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka, Dom kulture „3. oktobar“ u Kovačici i Opština Kovačica. Festival su finansijski podržali Kancelarija za Slovake u dijaspori, Ministarstvo kulture RS, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine i Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine. Program je vodio vešti moderatorski par Ana Funćikova i Jan Žolnaj. Prilikom dodele nagrada pomagao je Deda mraz koga je igrao Jan Poliak.

Anička Halupova