Prvi vikend 47. „Pozorišnih lovorika“

U Bačkom Petrovcu je dana 21. oktobra 2016. otvorena 47. Smotra slovačkog amaterskog dramskog stvaralaštva u Srbiji „Pozorišne lovorike“ kao jedna od značajnih manifestacija kojima se obeležava 150 godina od prve odigrane pozorišne predstave u Petrovcu.

Realizatori Smotre ove godine su Pozorište „VHV“ Petrovac, Opština Bački Petrovac, Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka i Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine u Srbiji. U rad stručnog žirija su uključeni reditelji profesionalci – Jan Čanji, Jan Makan i Miroslav Benka, razgovore posle izvedenih predstava vodi Milina Florianova, u rad žirija publike su uključeni Zuzana Tarnociova i Ondrej Brna a koordinator Smotre je Jan Černak.

Tokom prvog vikenda u konkurenciji za nagrade su nastupili sledeći pozorišni ansambli: Kreativni centar za turizam, umetnost i kulturu iz Kovačice, Udruženje građana Kolektiv kreativnih amatera „KOKRAM“ iz Kovačice, Amatersko pozorište SKC „Pavel Jozef Šafarik“ iz Novog Sada i Slovačko pozorište „VHV“ u okviru SKUD „heroj Janko Čmelik“ iz Stare Pazove. Van konkurencije su nastupili učenici Gimnazije sa domom učenika „Jan Kolar“ iz Bačkog Petrovca i Pozorište „VHV“ Petrovac.

vavrin 2016 prv vik 002

U okviru otvaranja prvog dana pozorišnog vikenda u Bačkom Petrovcu otvorena je izložba pozorišnih kostima kostimografkinje Marije Havran iz Bratislave, ljubitelji pozorišta su imali prilike da pogledaju dokumentarnu izložbu posvećenu pozorišnom jubileju koja se nalazi u foajeu Slovačkog vojvođanskog pozorišta kao i izložbu pod nazivom „Fenomen pozorišta ili pozorišni fenomen“.

vavrin 2016 prv vik 003

U klubu Pozorišta „VHV“ održana je premijera monografije reditelja Jana Makana. Smotra će da se nastavi i sledećeg vikenda sa svečanom dodelom najuspešnijim ansamblima i pojedincima 30. oktobra 2016. Smotru je finansijski podržala i Kancelarija za Slovake u dijaspori a Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine je Smotru podržao sa 200.000,00 dinara.

vavrin 2016 prv vik 004

vavrin 2016 prv vik 006

vavrin 2016 prv vik 005