Predsednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope An Braser sa predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina

Predsednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope An Braser  je svoju zvaničnu posetu Srbiji završila posetom Skupštine AP Vojvodine gde se susrela sa potpredsednicom Skupštine i predsednicom Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Anom Tomanovom-Makanovom i predstavnicima drugih nacionalnih saveta koji deluju na teritoriji Vojvodine.

U razgovoru sa predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih zajednica An Braser se informisala o njihovom radu i navela da je impresionirana posvećenošću, pristupom i međusobnom saradnjom predstavnika saveta u rešavanju manjinskih pitanja i još jednom potvrdila spremnost Saveta Evrope da pomogne.

An-Braser1

Kada je u pitanju položaj nacionalnih zajednica, ono što pokušavamo u Vojvodini i u tome uspevamo, jeste da u potpunosti integrišemo naše nacionalne zajednice u sve tokove društva i da očuvamo njihov identitet, nasleđe i običaje, stalno apelujući na to da se stečena prava ne smeju smanjivati, kazala je potpredsednica vojvođanske Skupštine i predsednica Nacionalnog saveta Slovaka, Ana Tomanova Makanova.

Sagovornice i sagovornici zajedničkog sastanka saglasni su da za to postoje dobre osnove ali su i ukazali da je potrebno poboljšati zakonske okvire i način finansiranja rada saveta. Kao jedan od osnovnih zahteva istaknuta je potreba za donošenjem novog zakona o nacionalnim savetima.