OZK u Šidu

U subotu 9. aprila 2016. u Slovačkom kulturno-umetničkom društvu “Jednota” u Šidu je održan radni sastanak predstavnika slovačkih kulturno-umetničkih društava i udruženja sa teritorije opštine Šid: Erdevika, Bingule, Ljube i Šida sa predsednikom Odbora za kulturu Janom Slavikom, direktorkom Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka Anom Hrćan-Leskovac i koordinatorkom OZK Svetlušom Hlavač.

VPK-v-Side 002

Bio je to drugi ovogodišnji sastanak radne grupe Odbora za kulturu koja će tokom cele godine da posećuje slovačke sredine i beleži aktuelnu situaciju u oblasti kulture.

VPK-v-Side 003
 
Posle sastanka su predstavnici ovog odbora NSSNM prisustvovali prvom dečijem festivalu interpretatora slovačkih narodnih pesama “Keď si ja zaspievam”, na kojem je bilo 24 učesnika iz Iloka, Radoša, Bingule, Erdevika, Ljube, Stare Pazove, Boljevaca, Luga i Šida uzrasta od 7 do 15 godina. Pratio ih je dečiji orkestar Kamernog hora “Zvony” i osnovne škole iz Selenče pod rukovodstvom Mr. Juraja Suđija.

VPK-v-Side 004

Festival je podržao i Odbor za obrazovanje NSSNM obezbedivši knjige za učesnike. Na festivalu je bila prisutna predsednica NSSNM Ana Tomanova-Makanova kao i koordinatorka Odbora za obrazovanje Svetlana Zolnjan. Pre početka festivala je bila svečano otkrivena spomen-ploča o završetku radova na rekonstrukciji zgrade SKUD “Jednota” u Šidu koju su podržali Mesna zajednica Šid, Vlada APV, NSSNM i Kancelarija za Slovake u inostranstvu.

VPK-v-Side 005

Fotografije Andrej Meleg