Nastavak seminara „Verbalna komunikacija“

Na kraju prvog školskog meseca – u danima od 27. do 29. septembra 2013. god. u klubu pozorišta „VHV“ u Bačkom Petrovcu je održan nastavak seminara „Verbalna komunikacija sa elementima dramskog stvaralaštva“.

Seminar su organizovali Odbor za obrazovanje, odbor za kulturu NSSNM i Pozorišna grupa „Studio“. Predavači su bili: reditelj Jan Makan, glumac Miroslav Fabri i profesorka slovačkog jezika i glumica Ana Kovarova. Na seminaru su učestvovali: Vesna Kamanjova i Jarmila Čobrdova iz Pivnica, Tereza Trusinova iz Selenče, Alisa Oravcova i Tereza Veber Oravcova iz Pančeva – Vojlovice, Jarmila Pantelić iz Bačkog Petrovca, Anjička Balažova i Sava Ðurđević iz Stare Pazove.

seminar002

Učesnici seminara (uglavnom profesori osnovnih škola) su se posvetili pozorišnim tekstovima koje će uskoro da uvežbavaju sa svojim učenicima. Bila je to jedinstvena prilika da polaznici seminara rašire svoje vidike vezane za pripremu realizacije pozorišne predstave, vežbali su ponašanje u imaginarnim situacijama, izražavali su se už pomoć predmeta i sl. Pozitivna stvar je što su se učesnici sve vreme posvetili samo pozorištu te su uz pomoć prisutnih stručnjaka njihove ideje bile konkretizovane.

seminar003

Treba istaći da je upravo zahvaljujući ovom seminaru porastao broj dečijih pozorišnih predstava u školama sa nastavnim jezikom slovačkim, takođe u školama gde se izučava slovački jezik kao izborni predmet, odnosno u okviru slovačkih kulturno–prosvetnih društava.

seminar004

seminar005