Naš dečiji folklor u slovačkim Dulovcima

17. festival „Južnoslovenske dečije i omladinske folklorne svečanosti“ je i ove godine ugostio učesnike iz Slovačke i inostranstva. Zadnjeg vikenda u julu (od 27. do 29.) su se na sceni amfiteatra u Dulovcima predstavila i tri dečija folklorna ansambla Slovaka koji žive u inostranstvu: iz Gložana, hrvatskog Jakšića i rumunske Cerovine.

U organizaciji je učestvovao i Ured za Slovake u inostranstvu koji svake godine garantuje nastupanje ansambala iz inostranstva. Festival je počeo u subotu u 19. časova. Mesni amfiteatar je bio prepun što dokazuje da je ovaj festival izgradio iskren odnos sa ljubiteljima igre, plesa i slovačke narodne tradicije ne samo u ovom mestu nego i u široj okolini.

dulovce002

 

Naš najuspešniji dečiji folklorni ansambl koji vodi Jaroslav Kriška iz Gložana je u Dulovcima nastupio kao pobednik na prošlogodišnjem dečijem festivalu folklora „Zlata brana“ u Kisaču. Učesnici iz Gložana su nastupili u okviru programa Došli su kod nas. U drugom bloku večernjeg programa pod nazivom Iz domovine su nastupili ansambli iz Slovačke a u nedelju, u poslepodnevnom – završnom bloku galaprograma Cveće našeg roda je nastupilo devet ansambala uz nastup domaćina iz Dulovaca i omladinskog folklornog ansambla „Matičiarik“ sa narodnom muzikom iz Novih Zamki.

NSSNM je finansirao odlazak mladih Gložančana na festival u Slovačku.

dulovce003

dulovce004

dulovce005

dulovce006